FOTOGALERIE Apocalipsa grâului: seceta distruge culturile din satele doljene. Agricultorii spun că trec prin cel mai greu an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii doljeni spun că nu s-au mai confruntat cu secetă ca acum şi estimează că producţia va fi redusă la jumătate faţă de alţi ani. Marii producători din Dolj susţin că pâinea s-ar putea scumpi în această toamnă cu 40% şi, în cazul în care seceta se accentuează, mărirea ar putea veni chiar mai devreme, în lunile de vară.

Agricultorii din localităţile doljene spun că an secetos ca acesta nu a fost nicicând şi că lipsa umidităţii a compromis serios culturile. În timp ce sătenii din comuna Cârcea se tem că abia vor mai scoate grâu cât să-şi asigure pâinea pentru restul anului, primarul estimează că producţia în 2012  va scădea la jumătate faţă de anii trecuţi.

image

Dă Click AICI pentru FOTOGALERIE:

Ilie Mârzan, din comuna Cârcea, are 66 de ani, patru copii şi două hectare de pământ cultivate cu grâu. Pe vremuri deţinea întinderi mari de teren, „acum nu mă mai ţin puterile să trag aşa de mult la muncă, că am mai îmbătrânit. Ăsta care e măcar să fie roditor”, mărturiseşte pensionarul, pe când ne conduce spre porţiunea de pământ arid. Este mâhnit că toamna aceasta a fost secetoasă ca niciodată, „ce blesteme or mai fi pe noi, nu ştiu. Cade apa şi zăpada pe munţi şi la noi nu, că sămânţa în loc să o punem în pământ moale am pus-o în uscătură. Firul de grâu trebuia să fie acum lung de zece centimetri dar abia de are un centimetru ”, ne vorbeşte agricultorul. A investit mai bine de o pensie în întreţinerea culturii şi ştie deja că banii sunt pierduţi. „Cam 1.000 de lei se bagă în lucrări pe un hectar: arat, semănat, fertilizare, îngrăşăminte. Înainte, dacă era să socot, mai ieşeau vreo 300 de lei în plus. Acum e pagubă, nu mai scot eu nici la jumate banii ce i-am băgat în pământ...”, crede bătrânul, după care smulge un fir de grâu din pămîntul uscat. „Anul trecut grâul era înfrăţit, dintr-un bob de grâu ieşeau zece fire, acum nu e decât bobul şi firul”, explică doljeanul cum îşi dă seama că va fi un an slab în agricultură.

„Să fie măcar de mâncare”

Îşi aduce aminte cu plăcere de vremurile când umplea magazia cu cereale, „anul trecut am scos mai bine de patru tone de grâu la hectar. Anul ăsta nu ştiu dacă o să scot o tonă şi câteva sute de kilograme. Mai slab de jumate cred că o să fie. Nici nu mai bag bani în fertilizare. Acum era anotimpul să dau cu îngrăşăminte, dar trebuia să fie zăpadă. Nu e”, explică pensionarul, care speră totuşi să producă grâu cât să-şi asigure pâinea pentru restul anului. „Să fie măcar de mâncare, nu de vânzare. Dar nu vedeţi că nici de pâine ca să punem pe masă nu mai iasă? Bine că mai am două tone de grâu în pătul rămase dinainte, că să mai îmi ajungă câtăva vreme. Nu a fost niciodată secetă ca acum”, spune cu supărare nea Ilie, în timp ce mai scormoneşte pământul ca să vadă dacă dă totuşi de vreun bod de grâu înfrăţit. Primarii doljeni recunosc că nu s-au mai confruntat cu probleme în agricultură ca acum şi spun că producţiile vor scădea dramatic. „După cum se arată vremea, producţia va fi mult mai slabă decât anii trecuţi. E vorba de seceta care s-a abătut asupra noastră, din luna august a plouat foarte puţin, culturile de toamnă, de grâu şi de rapiţă, care au fost însămâmţate, au răsărit foarte târziu, unele chiar nu au răsărit deloc”, a spus Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea. Edilul se teme că un îngheţ va da definitiv peste cap culturile. „Rapiţa care nu a răsărit deloc chiar trebuie întoarsă pentru că nu se mai poate recupera nimic. Cealaltă care a răsărit e la un stadiu foarte mic. Există pericolul unui îngheţ, oricum secetă toamna şi iarna nu a mai fost. În orice caz, rapiţa are şanse foarte mici de supravieţuire. Estimez ca producţia va fi undeva la jumătate faţă de anii trecuţi. Sunt pierderi în agricultură. Cheltuielile cu pământul sunt la fel, producţia este diminuată. Grâul şi rapiţa nu au avut umiditate şi căldură”, a mai spus primarul localităţii Cârcea.

Marii producători agricoli susţin că, din toamnă, pâinea va fi mai scumpă cu 40%, iar mărirea ar putea veni chiar mai repede dacă seceta se va accentua. "Dacă va continua această secetă, nu vom mai produce nimic şi atunci vom apela la importuri, care presupun costuri de producţie mai mari, costuri de transport dar şi un adaos al importatorului. Pâinea se va scumpi în mod cert din toamnă, estimez un procent de 40%, dar este posibil chiar şi din iunie-iulie, dacă nu va ploua",a spus Constantin Iancu, preşedintele filialei Dolj a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite