Craiova: Apă cu nitriţi la nici 2 km de Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii spun că trăiesc, de ani buni, un adevărat coşmar pentru că apa din fântână are un gust ciudat şi are nisip din belşug.

Oamenii spun că din anul 2000 au dus mai multe mostre de apă la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, iar analizele au arătat că apa are o concentraţie mare de nitriţi şi nitraţi. Speriaţi, locuitorii comunei Branişte nu au mai pus gura pe apa din fântână. „Soţul meu, cum lua o gură de apă, se intoxica! Îi apăreau pe tot corpul  broboniţe roşii. A urmat tratament, dar degeaba. Cum nu a mai consumat apă din fântână nu a mai avut nimic” ne-a declarat Ioana Stoica, o localnică în vârstă de 50 de ani.
Pentru că nu mai suportau gustul apei din fântână, oamenii consumă acum doar apă plată. „Nici pentru spălat nu este bună, darămite pentru băut. Hainele se înnegresc imediat ce le scoţi din maşina de spălat“ spune Ioana, arătându-ne un pahar cu apă…neagră.

Inspectorii DSP vor lua noi probe de apă

„În anul 2005 am luat probe de apă din Branişte şi le-am dus în laborator. Vom merge din nou acolo şi vom recolta noi probe. Trebuie să vedem ce cantitate de nitraţi şi nitriţi există în apă. În judeţul Dolj există în mai multe comune astfel de probleme. Nu este normal ca oamenii să consume apă care are impurităţi. Vom vedea despre ce este vorba şi vom da un verdict. În aproximativ trei săptămâni vom avea anlizele “, a spus Emilia Cornea , inspector în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Localnicii care nu au bani să cumpere apă plată de la magazin s-au săturat să meargă zilnic până în comuna Podari pentru a face rost de apă de băut.
„Eu am o pensie mică şi nu îmi permit să îmi cumpăr zilnic apă. Aşa că mă duc la câte un vecin şi mă rog de el să îmi umple şi mie două trei bidoane de apă“, a povestit  Gheorghe Dudă din comuna Branişte.
„Cunoaştem situaţia din Branişte. În perioada următoare se vor aloca fonduri pentru introducerea conductelor de apă, iar astfel probleme vor dispărea’’, a declarat Constantin Gheorghiţă, primarul comunei Podari.

Oamenii spun că apa fântânilor nu este bună nici pentru animale.

„Nu avem ce să facem şi trebuie să le dăm apă să bea, dar nu prea vor. Eu am multe păsări în curte şi ar trebui să mă duc zilnic de câteva ori după apă. Ne descurcăm cum putem, că doar nu murim de sete. Sunt convins că în următorii cinci ani apa va avea o concentraţie şi mai mare de nitriţi şi nitraţi. Eu vreau să îmi plătesc şi să aduc conducte de apă până la mine în curte’’, a spus Iona Mateescu. 

80 % din fântânile controlate au nitriţi
„În judeţul Dolj au fost recoltate 99 de probe de la mai multe fântâni. În urma analizelor efectuate, s-a stabilit că în 80% din cazuri apa avea nitriţi şi nitraţi“, a declarat Ludmila Prunariu, director coordonator adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Inspctorii DSP Dolj spun că bebeluşii nu trebuie să intre în contact cu apa contaminată.

Nici pentru spălat nu este bună, darămite pentru băut. Hainele se înnegresc imediat.
Ioana Stoica, localnică

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite