UPDATE /Primarul Craiovei, trimis în judecată de DNA. Solomon rămâne în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonie Solomon a fost arestat pentru 29 de zile
Antonie Solomon a fost arestat pentru 29 de zile

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul DNA pentru luare de mită şi fals intelectual. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti judecă la această oră recursul formulat de avocaţii lui Solomon, după ce Tribunalul Argeş a decis că edilul suspendat al Craiovei nu poate fi eliberat sub control judiciar.

ORA 15.00 Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au respins cererea de eliberare a lui Antonie Solomon.

ORA 14.00 UPDATE/ Audierile în cazul cererii formulate de avocaţii lui Antonie Solomon de eliberare sub control judiciar s-au încheiat în urmă cu câteva minute. Instanţa Curţii de Apel urmează să se pronunţe dacă primarul suspendat al Craiovei va fi judecat în stare de arest sau în stare de libertate.

Craiova: Judecătorii argeşeni decid soarta primarului Solomon


Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Antonie Solomon, primar al municipiului Craiova, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, şi Cornel Penescu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată, George Dragoş Stancu, pentru infracţiunea de dare de mită, şi Gheorghiţă Pieca, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în legătură cu o infracţiune de corupţie.

În perioada februarie 2006 – noiembrie 2006, Antonie Solomon, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 euro, în mai multe tranşe, de la Cornel Gheorghe Penescu, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, se arată în rechizitoriu.

Concret, Solomon a primit suma de 50.000 euro pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru hypermarket PIC Craiova, (autorizaţia de construire conţinând elemente nereale) precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hypermarket. Autorizaţia de construcţie a fost semnată de Antonie Solomon în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care solicita această autorizaţie. Anterior, pe baza unei documentaţii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsă de două ori de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Mită de la Penescu, fără număr 

La un control efectuat în data de 7 noiembrie 2006, de către comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, la sediul hypermarket PIC Craiova s-a constatat că magazinul funcţionează fără a deţine autorizaţie de mediu. Ca urmare,  Dragoş-George Stancu, director de magazin, la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui funcţionar din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, cu titlu de mită, suma de 1.000 lei RON, pentru ca S.C. PIC S.A. Piteşti să nu fie sancţionată contravenţional pentru lipsa autorizaţiei de mediu.

Funcţionarul a refuzat primirea banilor şi a dispus întocmirea procesului verbal de contravenţie, prin care S.C. PIC S.A Piteşti a fost sancţionată cu plata sumei de 15.000 lei RON. În calitate de administrator al S.C. PIC S.A. Piteşti, S.C. MUNTENIA ALIMENT S.R.L., S.C. PIC DISTRIB S.R.L. (fostă ONIŢA S.R.L.), grup de firme controlat de către inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, inculpatul Pieca Gheorghiţă a întocmit sub semnătură proprie şi a depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj un proces verbal de recepţie parţială, datat 27 martie 2006, în care se precizează că la acea dată au fost recepţionate fizic lucrările la hypermarket PIC din municipiul Craiova, atestând in mod nereal, că respectivele lucrări au fost executate cu autorizaţie de construire.

Menţiunea este nereală, deoarece aceste lucrări au fost executate fără autorizaţie de construire, motiv pentru care, anterior, Primăria municipiului Craiova dispusese sancţionarea contravenţională, sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate. Prin această manoperă frauduloasă, reprezentanţii S.C. PIC S.A. au încercat să dea o aparenţă de legalitate lucrărilor executate fără autorizaţie.

În cauză s-a instituit sechestrul penal asupra sumei de 50.000 euro (reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie), din totalul de 200.000 euro, sumă identificată şi ridicată de către organul de urmărire penală cu prilejul efectuării percheziţiei la domiciliul inculpatului Solomon Antonie din municipiul Craiova. Procurorii au dispus luarea măsurii preventive privind obligarea de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 15 martie 2010. La data de 3 martie, 2010, Tribunalul Argeş a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile faţă de Solomon Antonie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite