Craiova: Andrei Butaru, un veterinar pasionat de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Butaru se visa cândva cibernetician
Andrei Butaru se visa cândva cibernetician

A fost atras de cibernetică, dar până la urmă a ales să lucreze ca medic veterinar. De-a lungul carierei a tratat mii de animale. Crede că animalele sunt mai de încredere decât oamenii.

Încă din timpul liceului, Andrei Butaru a fost atras de biologie, de zoologie şi simţea că vocaţia sa era de doctor veterinar. „M-a fascinat zoologia. Câinele este fantastic din punct de vedere al inteligenţei, iar calul este un animal fabulos“, povesteşte medicul Butaru cum au fost începuturile sale ca veterinar. Acesta a fost impresionat de puritatea animalelor: „Am vrut să ajut necuvântătoarele. Sunt mai pure decât oamenii, nu dezmăgesc atât de mult“.

În clasa a XI-a a decis să dea examen la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti. „Eram un tip rebel şi acceptam cu greu anumite reguli impuse pe timpul comunismului. Revoluţia din 1989 m-a prins în comuna Leu. Din 1990 am fost cooptat la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, unde răspundeam de secţiile bovine şi cabaline. În 1995 am luat doctoratul, iar din 1997 până în 2001 am fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj. Am revenit în aceeaşi funcţie din 2005, iar din 2009 am ajuns medic la Circumscripţia Sanitar Veterinară Dolj“, ne povesteşte Andrei Butaru ascensiunea sa în carieră.

A călătorit destul de mult şi a avut prilejul să observe cum privesc străinii animalele. „Danezii şi nemţii venerează vaca. Li se pare ceva extraordinar să duci vaca la pascut o zi întreagă şi să scoţi 20 de litri de lapte. De asemenea, porcul este un animal apreciat de oamenii din ţările occidentale“, relatează doctorul experienţele trăite în afara ţării.

Schiatul este ca mersul pe bicicletă

În afara lecturii, o altă pasiune a doctorului este să schieze. Când era student a încercat să înveţe să folosească schiurile şi i-a plăcut foarte mult. Acum merge cel puţin o dată pe lună într-o staţiune montană pentru a se relaxa. „În studenţie am încercat puţin să schiez pentru că nu prea existau posibilităţi financiare. În urmă cu şapte, opt ani nişte prieteni m-au invitat din nou să schiem. Am văzut ca schiatul este precum mersul pe bicicletă: nu se uită niciodată. Acum mergem cam o dată la două, trei săptămâni la munte. Este singurul mod de relaxare în această perioadă de criză. Trebuie să recunosc că suntem cam sedentari. Fiica mea merge cu mine atunci când are timp, dar soţia mea nu este pasionată de acest sport“, precizează Andrei Butaru.

Întreaga poveste a medicului Andrei Butaru, astăzi în Adevărul de Seară.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite