Craiova: Ana-Maria Marta promovează muzica veche în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se consideră de două ori norocoasă că face parte din echipa Filarmonicii Oltenia: pentru mângâierea oferită de universul clasic şi pentru şansa de a fi zilnic aproape creaţiile marilor compozitorilor.

Zâmbeşte chiar şi atunci când realitatea o umple de amărăciune. Găseşte mai tot timpul cuvinte de apreciere pentru cei de la care are ce învăţa şi pe care îi poate privi cu sinceritate în ochi. Oameni mari, cu preocupări frumoase. Din fericire, viaţa a fost darnică din acest punct de vedere cu Ana-Maria Marta, secretar relaţii publice la Filarmonica Oltenia.

Profesia, aleasă din curiozitate şi dintr-o întâmplare, a adus-o în mijlocul unei lumi care-i este o continuă sursă de inspiraţie, cea a muzicienilor. Cunoştea puţin acest univers, venea de ani buni la concerte, mai ales în seri dăruite lui Beethoven, Chopin, Mozart şi Vivaldi, dar nu şi-a imaginat vreodată că va fi parte din el. A ajuns în 2008 în departamentul de marketing al instituţiei şi primul lucru la care s-a gândit a fost cum să atragă cât mai mulţi tineri în sala de concerte.

Priveşte şi azi ca pe un privilegiu menirea de a promova concertele, onoarea de a urca pe scena filarmonicii pentru prezentarea unora dintre ele. Ultimul este „Evergreen“ Symphonic Jazz Orchestra, cel de miercuri seara, un proiect în care a fost direct implicată. Şi pentru că muzica o priveşte ca pe o constantă a vieţii ei, a fost fericită să îşi împlinească o dorinţă pe care şi-a mărturisit-o prin alte locuri de muncă, fără un ecou pozitiv. Aici poate asculta muzică după pofta inimii. „Este extraordinar. Aproape că devenise o condiţie de adaptare la noua slujbă, aceea de a mi se permite să ascult muzică în timpul programului“, mărturiseşte Ana.

În dialog cu publicul

Curioasă mai tot timpul să le afle spectatorilor preferinţele muzicale, dar şi cât de mult au gustat oferta serilor de vineri la Filarmonica Oltenia, Ana-Maria nu ezită o clipă să îi abordeze la finalul concertelor. „Dialogul cu publicul este extrem de important. Practic noi pentru spectatori existăm. Cât timp ei îşi fac un obicei din a fi prezenţi în sala de concerte, înseamnă că le suntem pe plac“, spune ea.

De-a lungul timpului a învăţat că aprecierea îţi poate da aripi şi obligă să fii cât mai bun, fie că a fost vorba de gimnastică modernă, pe care a practicat-o timp de 12 ani, sau de prezentări de modă, în cadrul cărora a urcat cu graţie pe podium.

Acum consideră vital mixul între generaţii în sala de concerte a filarmonicii, unde vrea să se regăsească tot mai mulţi adolescenţi, care se vor elibera de uzura muzicii de proastă calitate, care le alterează viaţa.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite