Craiova: Alina Peşu a arbitrat sute de meciuri de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Peşu este singura fată din Dolj care arbitrează în Liga a III-a
Alina Peşu este singura fată din Dolj care arbitrează în Liga a III-a

Este singura arbitră de centru din Bănie care oficiază în Liga a III-a, dar joacă şi fotbal în liga feminină, fiind căpitanul echipei Sporting Craiova, campioana de toamnă a ţării.

Oltenia este un izvor nesecat de talente când vine vorba de fotbal, iar acest lucru a fost probat de-a lungul timpului. Mai nou, şi fetele din Bănie au arătat că mingea nu are niciun secret pentru ele, echipa Sporting Craiova fiind lideră în competiţia internă. Căpitanul formaţiei, Alina Peşu, merge însă pe două fronturi şi, în paralel cu fotbalul, vizează şi o carieră în arbitraj. Are deja la activ peste 200 de jocuri conduse la centru în campionatul judeţean, iar de anul trecut a promovat la Liga a III-a, unde a oficiat până acum opt partide.

A deprins de mică dragostea pentru sportul rege. „Tătălui meu i-a plăcut foarte mult fotbalul şi mă lua cu el pe la toate meciurile Universităţii Craiova, deşi nu aveam mai mult de 5-6 ani. Şi-a dorit un băiat, dar nu a fost să fie, aşa că eu am devenit «băiatul» familiei“, povesteşte Alina, care mai are o soră tot fotbalistă.

S-a apucat de arbitraj pentru a fi aproape de fotbal 

Tânăra a jucat fotbal de mică împreună cu băieţii, dar prima dată în cadru organizat la „Traian Vuia“, unde a făcut parte din echipa liceului. Pentru că a dorit continuitate s-a înscris în arbitraj. „Nefiind echipă feminină în Craiova, m-am apucat de arbitraj. Aveam 15 ani. Şi am trecut pe la fiecare nivel, juniori, Elită, Liga a IV-a, până să ajung la eşalonul trei. În general, noi fetele suntem respectate la meciuri, dar nu totul e roz. La început a fost greu, dar, dacă ai ambiţie şi crezi în tine, reuşeşti“, susţine Alina Peşu, care a fost prima venită când s-a înfiinţat echipa feminină Sporting Craiova (iulie 2008).

„Este greu acum să fii şi arbitru şi să joci şi fotbal. Este obositor fizic, dar nu mă plâng pentru că fac ceea ce îmi place“, adaugă sportiva de 20 de ani, care, pe lângă fotbal, a mai făcut handbal şi atletism.
Alina susţine că o ajută foarte mult în arbitraj faptul că joacă şi fotbal. „Altfel vezi fazele, altfel le interpretezi. Înainte era mai greu, dar acum ştiu toate trucurile. Unii mai fac măgării, dar nu mă mai pot păcăli“, afirmă singura arbitră de centru din Craiova care activează în Liga a III-a. Cel mai important meci la care a arbitrat a fost FC Târgovişte - CS Vişina Nouă 1-0, două echipe care se bat la promovare, dar Peşu a trecut cu bine peste el. „La meciul Ploieşti - Predeal 6-4 am fost felicitată chiar şi de oaspeţi, care mi-au spus că îmi dau nota 10, lucru care ţi se întâmplă mai rar din partea unei echipe care pierde“, îşi aminteşte craioveanca.


Golgheteră a echipei sezonul trecut şi cu şapte goluri la activ în actualul campionat, Alina spune că se axează pe arbitraj. „La început am dorit doar să fiu în fotbal, în mediul în care am trăit, dar, după ce am crescut în valoare, am început să am alte ţeluri“, încheie Alina Peşu.

Profil
Născută:
4 septembrie 1989, Segarcea, judeţul Dolj.
Studii: Studentă în anul al II-lea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova.
Idealuri: Să devină arbitru cu ecuson FIFA.

Ce-i place
Să joace fotbal, să alerge prin parc şi să mănânce pizza sau orice alt fel de mâncare cu carne. „Nu se depune, pentru că fac zilnic antrenament“, susţine Alina, care iubeşte foarte mult florile. „Ultimul buchet deosebit l-am primit de la prietenul meu, de ziua mea. Au fost 21 de trandafiri superbi“, spune ea.

Ce nu-i place
Să gătească. „Spre ruşinea mea, nu ştiu să fac niciun fel de mâncare. Dar asta şi pentru că acasă nu am fost niciodată pusă să gătesc“, spune tânăra arbitră. Alinei Peşu nu-i place să fie contrazisă când ştie că are dreptate şi nici să fie cicălită.

Întrebări şi răspunsuri
Este greu pentru o fată în această lume a fotbalului dominată de bărbaţi? 
A.P.:
E destul de greu, dar nu trebuie să dai importanţă vorbelor. Ne mai trimit la cratiţă, dar eu oricum nu mă pricep, aşa că mă axez pe fotbal.
Ce pui pe primul plan, arbitrajul sau fotbalul?
A.P.:
Arbitrajul. Fotbal joc de plăcere şi ca să ajut echipa. Vreau să ajung arbitru cu ecuson FIFA şi să conduc la centru meciuri internaţionale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite