Craiova: Alin Bugălă joacă fotbal pentru două naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Bugălă este mândru de performanţele sale
Alin Bugălă este mândru de performanţele sale

Nu a avut norocul să se afirme în fotbalul mare, dar a reuşit în cel pe teren redus. Când s-a apucat de sport, nici nu spera că va îmbrăca tricoul naţionalei sau că va da mâna cu marele Eric Cantona.

La 24 de ani este un „vrăjitor“ al balonului, fiind component al reprezentativelor României de futsal şi fotbal pe plajă. Începuturile lui Alin Bugălă sunt legate de Şcoala „Gică Popescu“, unde a jucat şapte ani, fiind însă împrumutat pe la Armata, CFR Malu Mare (Liga a III-a) şi Unirea Leamna. Recunoscut ca un jucător tehnic, Bugălă a fost captat imediat de fotbalul pe teren redus, iar acesta i-a venit ca o mănuşă.

„Mai întâi a fost acel campionat organizat pe sinteticul de la «GP». M-am remarcat şi am ajuns la Oltmetal, în Divizia C, cu care am promovat în liga secundă de futsal. Antrenorul Ciocănescu m-a luat apoi la Senic Craiova şi astfel am avut ocazia să joc în Liga I. În paralel evoluam şi la «GP» Craiova“, îşi aminteşte Alin Bugălă debutul său în futsal.

Senic s-a desfiinţat ulterior, craioveanul a primit o ofertă de la Timişoara (futsal), dar a preferat să rămână în Bănie, participând cu Athletic, echipa profesorilor de la FEFS, în campionatul judeţean şi la turnee comemorative. A obţinut titluri de cel mai tehnic sau cel mai bun jucător al competiţiilor, iar de aici până la revenirea în Liga I nu a fost decât un pas.

Fascinat de brazilienii de la futsal

În sezonul 2005-2006, Bugălă a evoluat la Energo Craiova, echipă cu care a câştigat Cupa şi Supercupa României. „De atunci, m-am bazat mai mult pe futsal. Solicitarea fizică era foarte mare şi nu mai puteam juca şi fotbal. Eram însă mulţumit că jucam în Liga I şi, în plus, a venit şi convocarea la naţională“, susţine tânărul fotbalist, care a ratat cu România prezenţa la CM 2008 din Brazilia.

A ajuns însă în „Ţara cafelei“ în vară, la un Grand Prix de talie mondială, unde tricolorii au terminat pe locul trei. „Aici am văzut săli cu peste 15-20.000 de spectatori şi jucători cărora nu aveai ce să le faci. Falcao, vedeta Braziliei, câştigă un milion de euro pe an“, povesteşte Bugălă, care a fost chemat şi la naţionala de fotbal pe plajă pentru preliminariile CM. „Am trecut de o grupă grea, cu Spania, Cehia şi Letonia, am învins Polonia, echipă aflată în primele şase din Europa, şi am pierdut cu Portugalia. A fost o experienţă plăcută, dar solicitantă. E mai greu decât în sală“, afirmă craioveanul.

Impresionat de naţionala de fotbal pe plajă a Spaniei

Bugălă a ajuns totuşi cu naţionala în Super Ligă (primele opt din Europa), după un baraj în Portugalia. „Spania e cea mai bună echipă pe plajă, după părerea mea. Apoi Portugalia şi Franţa lui Cantona, cu care am şi jucat“, adaugă Alin Bugălă, care evoluează acum pentru ACS Odorheiu Secuiesc. „M-au primit bine, dar e greu pentru că nu se vorbeşte româneşte acolo. E şi o vorbă în acea zonă, cum că sunt mai mulţi americani la Paris decât români la Odorhei“, încheie fotbalistul.

Întrebări şi răspunsuri

Regreţi că nu ai ajuns mai sus şi la fotbal?
A.B.:
Da. Mi-ar fi plăcut să joc măcar în Liga a II-a, dar nu am avut şansă. Însă, dacă aş primi vreo ofertă, m-aş duce. Cred că m-aş reacomoda repede cu fotbalul pe teren mare.

Este aşa mare diferenţă între fotbal şi futsal?
A.B.:
Îţi trebuie o mai bună condiţie fizică pentru a face faţă în sală. Se joacă şi foarte mult tactic. Cine a evoluat doar în sală se poate descurca şi pe teren mare, dar are nevoie de timp. Altfel se fac preluările, altfel se dau pasele, mingiile diferă.  

Ce-i place

Să se uite la filme şi la mai toate meciurile de fotbal. „În timpul liber îmi place să ies cu prietenii în cluburi“, recunoaşte Alin Bugălă. Preferă sarmalele şi cartofii prăjiţi.

Ce nu-i place

„Mâncarea din alte ţări. În Brazilia şi Libia se gătea cu carne de cămilă. Nu mi-a plăcut deloc“, spune Bugălă, care nu suportă manelele şi nici să fie minţit. „Prefer să mi se spună adevărul în faţă“, susţine craioveanul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite