Craiova: Ai o casă la ţară, dar nu ai bani să o încălzeşti? Accesează în această lună programul „Casa Verde“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti proprietarul unei case la ţară sau în oraş, statul îţi oferă în această lună bani pentru instalarea unor panouri solare sau a unor pompe de căldură.

Programul „Casa Verde“, demarat în 2010 de Ministerul Mediului prin agenţiile judeţene de mediu, continuă şi în 2011. Autorităţile au dorit, prin promovarea programului, să încurajeze utilizarea unor sisteme care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.
Persoanele fizice pot primi, în cadrul programului sume diferite de bani, în funcţie de tehnologia achiziţionată:
-  până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare;
-  până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură;
-  până la 6.000 de lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Potrivit directoarei Agenţiei Judeţene de Mediu Dolj, Monica Mateescu, în acest an vor putea aplica şi persoane juridice în cadrul programului, însă eligibile vor fi numai primăriile, şcolile, spitalele şi unităţile de cult. Noutatea acestui an este aceea că proprietarii nu vor mai fi obligaţi să deţină deja o centrală pentru producerea energiei în compensare. „Rezervorul este acum de tip boiler, ceea ce înseamnă că asigură şi căldura”, a spus Monica Mateescu. Proprietarii trebuie să pregătească încă de pe acum actele, dacă vor să prindă fondurile. „Atragem atenţia persoanelor fizice care vor să aplice în cadrul acestui program că este nevoie de cadastru şi intabularea întregii proprietăţii. Anul trecut ne-am trezit că avem extras de carte funciară doar pe teren, nu şi pe casă“,a spus Mateescu.


Căldură de la soare şi pe timpul iernii


Potrivit acesteia, doljenii au preferat anul trecut să îşi instaleze panouri solare, acestea asigurând căldura atât pe timpul iernii, cât şi pe timpul verii, indiferent dacă afară este sau nu înnorat. „Chiar şi când nu este soare afară, sistemul încălzeşte la 30-40 de grade, iar în timpul verii, când este însorit, avem temperaturi şi de 120 de grade”, a mai spus Mateescu. Proprietarii care îşi depun dosarele în cadrul programului trebuie să ştie că vor fi nevoiţi să îşi achiziţioneze cu bani proprii sistemul de încălzire, iar statul le va deconta apoi sumele.
În 2010, 400 de doljeni au depus dosare pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi producere a apei calde prin programul „Casa Verde“, suma totală alocată judeţului fiind de peste trei milioane de lei.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite