Craiova: Agonie şi extaz, la prima probă scrisă a BAC-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un candidat a fost eliminat din centrul de examen de la Colegiul Chiţu
Un candidat a fost eliminat din centrul de examen de la Colegiul Chiţu

Visul de a fi absolvenţi cu diplomă s-a spulberat pentru 15 elevi doljeni, eliminaţi pentru fraudă. Celor bine pregăţiţi le fuge deja gândul la facultate, unora chiar se văd studiind la universităţile din vestul Europei.

Bacalaureatul s-a transformat ieri în examenul imaturităţii pentru 15 elevi din Dolj. Au încercat să-i păcălească pe profesori, dar şi camerele de supraveghere montate în sălile de examen şi au sfârşit prin a fi daţi afară. „Candidaţii eliminaţi vor mai putea da bacalaureatul în toamna anului viitor. Acestora nu li se recunosc nici probele susţinute până acum. Cei 15 au fost prinşi cu diverse lucruri, cu fiţuici sau cu telefoane mobile şi căşti“, a declarat Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Cinci dintre ei au fost depistaţi în centrul de examen de la Colegiul Tehnic Ştefan Milcu din Calafat, iar ceilalţi în centrele din Craiova organizate în Grupurile Şcolare Bibescu, Electroputere, Traian Vuia, Matei Basarab, Traian Demetrescu, şi în Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu.

„Era imposibil să copiezi cu camerele şi cu microfoane pe masă. Nici să deschidem gura nu am avut voie. Dacă trebuia să întrebăm ceva ridicam întâi mâna şi apoi vorbeam, că imediat riscam să fim interpretaţi că şuşotim între noi“, a precizat Livia Bălăşoiu, absolventa Colegiului Chiţu. Subiectele la română i s-au părut dificile şi îşi făcea deja griji pentru matematică. „Chiar fură grele, mai ales subiectul III. Dacă la română fu aşa, nici nu vreau să mă gândesc cum o fi la matematică“, a mai spus Livia, mărturisind că se teme că nu va trece cu bine de BAC şi din cauza asta nu va putea urma cursuri care să o pregătească un job la OPC (Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor).

În schimb, „simple“ de-a binelea i s-au părut subiectele la română Roxanei Tănase, tot de la Colegiul Chiţu. „Nu ştiu dacă aş putea găsi unul care să mă fi pus în dificultate. Poate totuşi al doilea, dar nu, nici ăla. Chiar nu a fost deloc greu BAC-ul până acum“,  a punctat tânăra fără urmă de emoţie. Pentru ea drumul studenţiei duce spre Timişoara, unde vrea să se şcolească în publicitate.

„Înveţi, e uşor“

Luaţi prin surprindere de ultimul subiect, câţiva elevi ai Colegiului Naţional Elena Cuza au mărturisit că nu se aştepta nimeni să pice altceva decât roman sau nuvelă la eseu. Din fericire, ei intră în galeria celor pentru care bacalaureatul contează şi care au pus serios burta pe carte. „A fost uşor, uşor, pentru cine a învăţat şi aşa şi aşa pentru cei care s-au pregătit mai puţin“, a povestit Danilia Bera, hotărâtă să nu lase acest examen să stea în calea următorului, cel de admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova. Într-acolo îşi fac deja calculul să se îndrepte şi alţi colegi ai ei, deloc speriaţi de faptul că la această facultate nu se mai poate intra pe bază de dosar, ci se susţine concurs în toată regula. Mădălina Arpezean, şi ea absolventă de „Cuza“, are ambiţii şi mai mari. Este decisă să nu se orienteze către nicio o instituţie românească de învăţământ superior.

 „Îmi doresc să merg la Ştiinţe Economice în Spania. Ce rost ar avea să rămân aici? În România nu mai avem niciun viitor. Ca vânzătoare în Spania câştigi de cinci ori mai bine decât aici“, s-a confesat Mădălina. 

Părinţii, gâtuiţi de emoţii

Cu pumnii strânşi şi rugăciuni spuse în gând i-au aşteptat la porţile liceelor părinţii şi prietenii. „Fata mea nu a făcut meditaţii, nici nu ne-am fi putut permite. De unde? A muncit ea, iar până acum a fost bine“, a spus Livia tălăban, care ieri nu s-a dezlipit timp de două ore de grilajul gardului de la Colegiul Economic. O fată avea în sală ieri la bacalaureat, dar în centrul de la „Elena Cuza“ şi Georgeta Ionaşcu: „Am emoţii că sunt mama ei, dar sunt sigură că s-a descurcat foarte bine. Îşi doreşte mult să meargă la facultate, la Publicitate sau la Jurnalism în Timişoara sau în Bucureşti şi s-a pregătit“.   

Din cei 6.435 de elevi înscrişi, ieri în săli au intrat cu 192 mai puţini, care au absentat. Patru elevi doljeni au susţinut bacalaureatul acasă sau la spital, din motive medicale, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Dolj. 27 se prezintă astăzi la proba scrisă la Limba maternă, la bilingv-francofon, în centrele de la Colegiile Naţionale Carol I şi Elena Cuza. 


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite