Craiova: Află cum îţi pot testa gratuit glicemia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la ora 18.00, o echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă efectuează gratuit o serie de analize, precum testarea glicemiei, a creatininei din sânge şi măsurarea tensiunii arteriale, în Piaţa "Mihai Viteazul".

Acţiunea, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului şi organizată de Societatea Naţională de Nefrologie, are ca scop depistarea persoanelor care prezintă un risc de a dezvolta o boală cronică de rinichi. Până la ora 16.00, peste 150 de persoane, majoritatea pensionari, au aşteptat în ger la rânduri care depăşeau cinci metri, ca să beneficieze de aceste analize.

Viscolul nu i-a ţinut pe bătrâni acasă

Tremur de la ora 7.00. Nu am încotro. Dacă pensia e mică şi abia îmi ajunge să îmi acopăr cheltuielile casnice, pe mâncare şi medicamente, nu mai îmi rămân pentru analize”, ne-a spus Ilie Grigore (74 de ani), din Craiova. La ora 13.00, mai multe grupuri de medici, studenţi şi oameni de rând au mers în marş, cu steguleţe, pe traseul Piaţa "Mihai Viteazul" - Prefectură – Universitate. Specialiştii spun că peste jumătate dintre pacienţi sunt la prima evaluare de acest gen şi că o mare parte dintre aceştia au nivelul glicemiei destul de ridicat.

Obezitatea, diabetul şi tensiunea arterială, factori de risc

Boala cronică de rinichi se manifestă iniţial prin pierdere urinară de proteine / albumină şi, ulterior, prin reducerea progresivă a funcţiei renale. Manifestările sunt discrete şi apar în principal în fazele avansate. Cea mai frecventă este oboseala. Depistarea bolii se face prin dozarea creatininei din sânge şi un examen de urină. "Diabetul reprezintă una din principalele cauze ale dezvoltării bolii cronice de rinichi şi a formei terminale, insuficienţa renală. Factori de risc sunt de asemenea obezitatea şi tensiunea arterială crescută", a declarat prof.dr. Eugen Moţa, medic-şef al compartimentului clinic de nefrologie - Clinica a II-a Medicală şi al Centrului de Hemodializă din cadrul Spitalului nr. 1.

Luni, în Adevărul de Seară, citiţi o analiză pe această temă

Potrivit statisticilor, unul din zece români suferă de o boală de rinichi, ceea ce înseamnă că aproximativ 2.000.000 de persoane au această afecţiune. Dintre acestea, peste 8.000 sunt tratate prin dializă sau transplant renal.

Citeşte luni în Adevărul de Seară un articol despre situaţia alarmantă a cazurilor de boli cronice renale. Află ce recomandări dau medicii, cum te poţi proteja de complicaţii şi ce poţi face ca să duci o viaţă normală, dacă deja ai fost diagnosticat, din numărul de luni al ziarului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite