Craiova: Adrian Nicoli îi invaţă pe deţinuţi alfabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape patru ani, este învăţător la Penitenciarul de Minori şi Tineri, unde îi învaţă pe deţinuţi să scrie şi să socotească.

Adi, cum îi spun prietenii, provine dintr-o familie de pedagogi. Avându-i pe ambii părinţi profesori, tânărul a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Bănie. A absolvit liceul în 2001, s-a înscris imediat la Facultatea de Ştiinţe Politice din Craiova şi tot atunci s-a angajat în învăţământ.

„Am predat un an la Şcoala nr. 33 din Craiova şi doi ani la Segarcea, din 2003 până în 2005, atunci când am terminat facultatea“, explică tânărul. Adi spune că a ales să urmeze cursurile respectivei facultăţi pentru că, la acea vreme, era un domeniu nou.

„Nu aveam experţi în Dolj în acest domeniu şi eram şi interesat de o carieră în mass-media. În cele din urmă am rămas la prima dragoste, pedagogia. Deşi am terminat la Craiova, pe diploma mea de facultate scrie Bucureşti pentru că la acea vreme secţia de ştiinţe politice din Craiova nu avea acreditare“, spune învăţătorul.

A înfiinţat corul deţinuţilor

După terminarea facultăţii a predat câte un an la Liceul Henry Coandă şi la Şcoala nr. 34, ca în 2007 să ajungă la şcoala din cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova, unde lucrează în prezent. Recunoaşte că a privit postul de învăţător pentru deţinuţi drept o provocare, însă s-a acomodat repede.

„Foarte repede m-am integrat în echipă, rezultatele muncii mele începând să apară la scurt timp. În urmă cu doi ani am înfiinţat alături de un coleg un ansamblu coral format din 12 deţinuţi. Deţinuţii cântă cu vocea, iar eu la acordeon, fiind şi absolvent al Şcolii Populare de Arte şi Meserii. Avem un repertoriu format din piese de muzică populară“, povesteşte învăţătorul unei clase cu 17 deţinuţi. După părerea lui Adrian, un învăţător trebuie să aibă neapărat trei calităţi: răbdare, pasiune şi perseverenţă.

„Dacă aş avea ocazia să mai aleg o data cariera, tot pe cea în educaţie aş urma-o“, spune acesta.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite