Craiova: Adolescenţi harnici de voie, de nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Safcea se gândeşte să se facă medic veterinar şi să rămână în comuna natală.
Gabriela Safcea se gândeşte să se facă medic veterinar şi să rămână în comuna natală.

În satele doljene, mulţi dintre copii îşi ajută părinţii în gospodărie, fără să neglijeze şcoala.

Gabriela Safcea are 13 ani, vârstă la care mulţi alţi adolescenţi ştiu doar că trebuie să meargă la şcoală şi cam atât. Pentru fetiţa din comuna doljeană Perişor este în primul rând clar acest lucru, iar notele de 9 şi de 10 o dovedesc din plin, dar mai ştie să îşi asume responsabilităţi, uneori de dimensiunea celor ce ţin de un adult.

Toată vara a muls caprele


Când este acasă nu ezită o clipă să îşi ajute părinţii la muncă în gospodărie. Toată vara a fost mâna dreaptă a mamei ei, Maria, la muls caprele, căci tatăl a fost nevoit să facă pe ciobanul ca să mai economisească ceva bani. Singurul venit al familiei este  salariul lui Fane Safcea, de 460 de lei pe lună, sumă ce înseamnă salariul ca paznic la primăria din localitate. Deşi e greu să ai grijă de animale, să cureţi oborul după ele, să ţii barda în mână şi să spargi lemne pentru foc, Gabriela este în stare să spună cu mâna pe inimă că îi place să muncească şi nu s-ar da la o parte de la efort pentru nimic.

Gariela Safcea

„Nu aş putea să mă uit la mami şi la tati cum fac treabă şi eu să stau. Nu mă obligă nimeni să muncesc, dar ştiu că împreună reuşim să facem treabă bună“, mărturiseşte Gabriela. Maria şi Fane confirmă că nu îşi silesc deloc fetele, nici pe Gabriela, nici pe Adriana, care are 14 ani, să trebăluiască alături de ei şi sunt fericiţi că au două copile care pun serios burta pe carte şi pe care ei se pot baza.



„Le-am luat calculator şi le-am pus internet“

„Pentru că ne-au ajutat, noi le-am luat calculator şi le-am pus internet, că suntem noi de la ţară, dar fetele noastre învaţă bine şi au nevoie, iar ele pot să spună că în limita posibilităţilor le-am făcut toate voile“, povesteşte Maria, precizând că „au şi ele copilăria lor de care trebuie să se bucure“.

Gariela Safcea
Gariela Safcea

Când se retrag din gerul de afară, după ce au hrănit cele peste 40 de capre şi de oi şi au strâns în urma lor cocenii, Gabriela şi Adriana învaţă pentru olimpiadele de română şi biologie. Acum, de sărbători, merg la colindat din Perişor până în Craiova şi se poartă exemplar pentru ca Moş Crăciun să le aducă „în primul rând sănătate şi apoi dulciuri şi haine“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite