Craiova: Administratorul firmei ţepare Dorela Dumitrescu, trimis în judecată pentru fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Vali Staicu, administratorul firmei Dorela Dumitrescu din Caracal a fost trimisă în judecată în luna decembrie de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Craiova pentru că a vrut să câştige o licitaţie folosindu-se de documente false, potrivit unui comunicat remis azi de DNA.

Femeia este acuzată că a falsificat în perioada 25 august-10 septembrie 2009 un contract şi un proces verbal pentru ca firma Dorela Dumitrescu să poată participa la licitaţii organizate de primăriile din Celaru şi Teslui. Administraţiile locale câştigaseră fonduri europene FEADR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi au organizat licitaţii pentru realizarea de reţele de canalizare şi alimentare cu apă, staţii de epurare, modernizarea drumurilor comunale cât şi punerea în valoare a moştenirii rurale (cum ar fi achiziţionarea de costume populare şi protejarea unor elemente de cadru natural). Cea care a sesizat falsurile a fost Primăria Celaru, care a descalificat firma pe 5 februarie anul trecut.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul Primăriei Teslui, care a declarat firma câştigătoare a licitaţiei. Afacerea a căzut numai după ce o firmă care participase la licitaţie a reclamat totul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 Sud – Vest Oltenia, adică organismul care face plăţile din cadrul PNDR. De altfel, Dorela Dumitrescu mai fusese implicată şi în alte scandaluri la Primăria Teslui, Curtea de Conturi descoperind în urma unui control efectuat în urmă cu câţiva ani că valoarea lucrărilor executate de societate fusese umflată grosolan din pix.


Acuzată de fals


Procurorii o acuză pe Mariana Vali Staicu de tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi de fals material în înscrisuri oficiale, ambele în formă continuată. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Craiova.


Lipici la bani publici


Firma patronată de caracaleanul Gheorghe Dumitrescu a fost implicată de-a lungul anilor într-un lung şir de scandaluri, toate legate de neseriozitate firmei abonată la bani publici. În 2002, societatea din Caracal a câştigat licitaţia privind amenajarea sediului Primăriei Ostroveni din Dolj, Curtea de Conturi constatând că firma a primit sume de bani pe nedrept. A urmat apoi reabilitarea Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Pentru că managerul Spitalului i-a cerut firmei să remedieze deficienţele constatate în execuţia lucrării, Dorela Dumitrescu a „răspuns” cu un proces. După inundaţiile din 2005 din Banat, firma olteană a devenit motiv de interpelare în Parlament, după ce a tergiversat nejustificat lucrările de reconstrucţie a unor case din comuna Foeni.


Dorel de la Dorela


2007 a venit cu un alt scandal în care a fost implicată societatea. Muncitorii angajaţi de firmă să execute lucrări la sistemul de alimentare cu apă de pe o stradă din Balş au lăsat fără apă potabilă un centru în care erau îngrijiţi copii seropozitivi dar şi locuitorii de pe cinci străzi din oraş. Pentru că Dorela Dumitrescu nu putea încheia anul 2008 fără scandal, în decembrie Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că societatea începuse să lucreze la amenajarea noului sediu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia de pe Aleea Păltiniş fără să aibă autorizaţie de construcţie. În 2009, Dorela Dumitrescu a câştigat lucrarea de reabilitare a Policlinicii Stomatologice de pe Calea Bucureşti, licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Dolj. La sesizarea unei firme care a pierdut licitaţia, deşi făcuse o ofertă mai bună, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a obligat CJ Dolj să anuleze licitaţia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite