A pictat în cinci minute un peisaj pe scoarţă de plop. Povestea strungarului care creează tablouri unice în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Vîlcu pictează pe scoarţa de copac. Foto: Victor C. Boldîr.
Florin Vîlcu pictează pe scoarţa de copac. Foto: Victor C. Boldîr.

Un strungar din Craiova pictează de şase ani pe scoarţă de copac, lucrări care sunt unice în Oltenia. Ultima creaţie, un peisaj reprezentând un apus, a dus-o la bun sfârşit în cinci minute. 

Strungar de profesie, Florin Vîlcu, în vârstă de 50 de ani, este pictor de când se ştie. Pentru că iubeşte cu foc arta, craioveanul a absolvit Şcoala Populară de Artă Cornetti din Craiova, unde s-a perfecţionat în acest domeniu. „Pictez dintotdeauna. Când eram mic, în timpul şcolii, pictam pe pânză, pe lemn, pe vase din lut. Nimeni din familie nu era pictor, părinţii munceau în agricultură”, povesteşte olteanul, în timp ce ne arată câteva picturi pe scoarţă de copac, aşezate în atelierul unde creează peisaje, amenjat în casa unde locuieşte. Ideea de a se apuca de  aceste picturi i-a venit în urmă cu şase ani, dintr-o întâmplare. „Câutând materiale ca să bag pentru foc, după ce s-au uscat am văzut o scoarţă care era interesantă. M-am gândit că merge de pictură. Am făcut un copac, tot era scoarţă de copac. De atunci, părinţii şi prietenii, când găsesc aceste scoarţe, le păstrează special pentru mine”, povesteşte artistul.

Florin Vîlcu pictează pe scoarţă de copac. Foto: Victor C. Boldîr.

Dă CLICK pe imagini pentru FOTOGALERIE!


 Primul tablou, un peisaj, a fost o reuşită şi l-a încurajat să continue cu această îndeletnicire. „Am pictat mai departe, deşi nu am atât de mult timp pentru că sunt la serviciu. Apuc să stau în atelier câteva ore pe săptămână, dar tot e bine pentru că nu-mi ia mult timp să fac o pictură. Acum am experienţă”, explică artistul. Dacă sunt zile în care termină un tablou în două ore, sunt momente în care nu-i ia mai mult de cinci minute să-l ducă la bun sfârşit. „Este un peisaj, e potrivit pentru cadou”, ne spune artistul, pe când face ultimele retuşuri la un tablou, un colţ din natură reprezentând un apus.

Acesta este tabloul pe care Florin Vîlcu l-a pictat în cinci minute!

Acesta este tabloul pe care artistul l-a pictat în cinci minute!

Am pictat aici şi un copac, care înseamnă trăinicie”, adaugă Florin Vîlcu, concentrat la lucrarea făcută la minut. Recunoaşte că pictura face parte din viaţa sa, „arta ne face mai sensibili, nu putem trăi fară ea”, mărturiseşte strungarul. I-au trecut prin mână sute de bucăţi de scoarţă de plop, pe care le-a transformat în adevărate piese de artă. Unele dintre acestea au ajuns în mănăstiri. „Pictez şi icoane, am propriul meu stil. Pun accent pe umbre, pe contur, pe expresivitate. Nu mă concentrez foarte mult pe detaliu”, explică olteanul care, între timp, şi-a atras toată familia către acest mod de a picta. „Şi soţia mea pictează pe scoarţă de copac atunci când e liberă. Face ţărăncuţe, sunt acum expuse în oraş. Băiatul meu mă ajută, este şi el talentat”, recunoaşte doljeanul, cunoscut în Craiova pentru lucrările inedite pe care le expune la diverse evenimente organizate în Bănie. Preţul unei picturi pe scoarţă de copac porneşte de la 5 lei şi ajunge la 30 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite