EXCLUSIV S-a dus să-şi tămâie părinţii şi a găsit pe cruci numele unor străini. "N-am mai auzit de aşa ceva, am rămas şocat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bolnav de cancer din Craiova s-a trezit că patru locuri de veci de la cimitir, pe care le concesionase, au fost preluate peste noapte de nişte străini. În două dintre acestea sunt înmormântaţi părinţii.

Povestea care l-a şocat pe Florian Dinu Pagbaci, de 70 de ani, a început în urmă cu 13 ani, când acesta şi-a pierdut mama. Tatăl său murise în 1971. "Am luat în concesiune, înainte să moară tata, patru locuri de veci la Cimitirul Ungureni, adică două gropi care au patru morminte suprapuse. În două dintre ele sunt îngropaţi tăticul şi mămica, Romeo şi Victoria Pagbaci. În altul e fratele şi mama lu' mămica, care au murit de vreo 60 de ani. Acum dacă s-ar întâmpla să mor, Doamne fereşte, aş putea eu fi îngropat acolo", spune Dinu Pagbaci, care recent a fost operat de cancer la prostată. Craioveanul povesteşte că, timp de 28 de ani, a mers aproape în fiecare săptămână să-şi tămăie familia şi nicicând nu s-a întâmplat ca acolo să găsească altceva decât resturi de lumânări. Până în 1999, la o lună de la moartea mamei. "M-am dus într-o zi din  luna aprilie la tămâiat. Nu singur, ci cu rudele. Când colo, în loc să văd pe cruci Pagbaci Romeo şi Pagbaci Victoria, numele părinţilor mei, era scris pe o cruce Firu Ilie şi Elena şi pe alta Pantelimon Ilie şi Elena. Aceleaşi prenume dar nume diferite. Nu-mi venea să cred, am fost şocat. Că nu mă anunţase nimeni de nimic, nu mi s-a spus de la administraţie de vreo schimbare din asta", îşi aminteşte craioveanul.

"Ce să fac, să-mi iau altă groapă?"

image

Dă Click pe imagini pentru a vedea fragmente din reclamaţiile şi documentele cu care bolnavul speră să îşi câştige dreptatea:

Bătrânul povesteşte că, după ce şi-a revenit din şoc, s-a dus direct la administraţia cimitirului, ca să afle ce s-a întâmplat la mormintele celor dragi. "Ni s-a spus că o femeie a venit cu un testament şi că a spus că e nepoata mamei mele, ca să facă acte de reconcesiune. Dar nu avea cum să fie aşa, pentru că eu tocmai făcusem reconcesiunea, plus că eu eram unicul moştenitor al mamei sale. Testamentul era oricum unul fals. Şi chiar în cazul unui testament autentic, nu e valabil cât timp unicul moştenitor e în viaţă. În acest caz, unicul moştenitor sunt eu", a mai spus Dinu Pagbaci. Din 1999 şi până în prezent, situaţia nu s-a rezolvat. Crucile de la locurile de veci unde craioveanul îşi are înmormântaţi părinţii sunt gravate cu nume, altele decât ale părinţilor. Bolnavul de cancer spune că a făcut numeroase drumuri la autorităţi, fără niciun rezolvat. Este disperat că nu mai are groapă, deşi starea de sănătate este gravă. "Mâine-poimâine mor, că sunt bolnav, şi nu ai ai mei unde să mă îngroape. Nu ştiu ce să fac, practic sunt lăsat în vânt. Ce să fac acum, să-mi iau altă groapă? Nici nu am cum să-mi iau altă groapă că pensia mea e de aproape 700 de lei şi numai pe medicamente dau vreo 300 de lei", spune bărbatul, care nu crede că la mijloc ar fi vreo greşeală. "Este înşelăciune, excrocherie. M-au văzut bătrân şi bolnav şi cred că dinadins mi-au făcut afaceri cu gropile alor mei", susţine craioveanul. Rudele acestuia sunt de aceeaşi părere. "Cum să îmi explic altfel dacă nişte locuri pentru care s-a plătit nu ne mai aparţin?", a spus Rodica Prioteasa, nepoata bătrânului. Rudele acestuia au început să facă demersuri pentru a rezolva problema în instanţă.

"La noi a venit o doamnă cu un act  făcut de Pagbaci Romeo. Nu putem să spunem noi dacă un testament este sau nu fals, doar instanţa poate spune. După ce o să avem în mână o hotărâre judecătorească definitivă prin care să se specifice că acel testament este sau nu fals, noi suntem obligaţi să dăm crezare acelei doamne care a venit cu actul. După aceea venim noi şi, în situaţia în care actul ar fi fals, se poate anula concesiunea făcută acelei doamne", a declarat Lucian Moşoiu, şeful Administraţiei Cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ.

"Informaţiile din testament sunt false"

Dinu Pagbaci susţine însă că gropile au fost preluate de către o persoană care a depus acte cu informaţii false la administraţia Cimitirului Ungureni. "În testamentul depus la administraţie scrie că o doamnă e nepoata mamei mele, ceea ce înseamnă că e verişoară cu mine, şi că de aceea a luat gropile. Ceea ce nu e adevărat. Eu nu am nicio verişoară, am doar doi veri de gradul II. Informaţiile din testament sunt false" a adăugat bătrânul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite