Craiova: A fost inaugurat incineratorul de deşeuri medicale din comuna Sopot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Popescu a lăudat investiţia de două milioane de euro de la Sopot
Gheorghe Popescu a lăudat investiţia de două milioane de euro de la Sopot

Investiţia în valoare de două milioane de euro a fost una cu scandal. În urmă cu un an, autorităţile de mediu din Dolj reclamau faptul că incineratorul este aşezat foarte aproape de locuinţele oamenilor, într-o zonă inundabilă.

Societatea Medline din Bucureşti a inaugurat astăzi incineratorul de deşeuri medicale periculoase, un proiect de două milioane de euro cofinanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Deşi în urmă cu un an, responsabilii judeţeni pe probleme de mediu spuneau că proiectul este unul cu multe semne de întrebare, astăzi la inaugurarea din comuna Sopot a fost prezent inclusiv preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu (pe care doljenii îl ştiu de când ocupa poziţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe). Acesta a precizat că, dacă în cazul deşeurilor periculoase, există suficientă infrastructură, în cazul celor menajere România mai are încă multe lucruri de făcut. „Proiectul are o capacitate de 10.000 de tone de deşeuri, pe această zonă cred că va rezolva problemele din acest sector. Cred chiar că vor fi atrase deşeuri şi din alte judeţe pentru a asigura funcţionarea la capacitate maximă. Este important şi că se obţine simultan şi energie termică, două gigacalorii. Dacă vara această energie nu este necesară, iarna va fi folosită la încălzirea unor sere din zonă”,a spus Popescu.


Poluator în 2010, bun de inaugurat în 2011


În urmă cu numai un an, Monica Mateescu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, spunea însă că proiectul prezentat de Medline conţine „multe lucruri neadevărate”, dar şi că trebuie analizată atent oportunitatea unei astfel de investiţii în Dolj. „Raportul prezentat la dezbatere conţine foarte multe lucruri neadevărate încă din primele pagini, încercând parcă să spună că noi am avea foarte mare nevoie de ei în Dolj, că ar fi singurul incinerator din judeţ. Nu este adevărat. Noi avem deja un incinerator cu o capacitate de 10.000 de tone de deşeuri pe an. Este adevărat că acela pe care vor să îl construiască are o capacitate foarte mare, ar putea ajunge la 36 de tone pe zi, dar noi nu suntem convinşi că are ce să ardă. Trebuie să analizăm foarte atent oportunitatea unei astfel de instalaţii pentru că impactul asupra mediului este major. Ar fi, până la urmă, o sursă mare de poluare pentru zonă, pentru terenurile din jur“, spunea Monica Mateescu.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite