A învins în instanţă Fiscul, care i-a blocat conturile pentru că nu a plătit taxe pe investigaţii. Cazul unui medic din Craiova, fără precedent în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesor universitar doctor Florinel Bădulescu, şeful Societăţii Naţionale de Oncologie.
Profesor universitar doctor Florinel Bădulescu, şeful Societăţii Naţionale de Oncologie.

Profesorul doctor Florinel Bădulescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie, a câştigat procesul cu Fiscul doljean, care i-a blocat conturile timp de trei luni. Inspectorii spun că au recurs la această variantă pentru că doctorul nu a plătit taxe, în cadrul studiilor clinice făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde specialistul este angajat.

Profesorul doctor Florinel Bădulescu, şeful Societăţii Naţionale de Oncologie (SNO) şi al Clinicii de Oncologie Medicală de la Spitalul Judeţean de urgenţă din Craiova a câştigat procesul cu Fiscul Doljean, care în luna aprilie i-a blocat conturile. Inspectorii au recurs la această metodă pentru a-i reţine doctorului peste 320.000 de lei, reprezentând TVA şi penalităţi pentru banii pe care doctorul i-a primit între anii 2005-2010 de la mai multe societăţi din SUA, pentru studiile clinice desfăşurate legal la Spitalul Nr. 1 din Craiova. Pentru a anula această măsură, profesorul Bădulescu a acţionat în instanţă decizia inspectorilor, iar în luna iulie a câştigat procesul, după care conturile i-au fost deblocate. "Era normal să câştig, pentru că mie nu mi s-a spus să plătesc TVA pentru aceste studii clinice. Înainte de a începe studiile, am hârtie prin care cei de la Fisc scriu că nu trebuie plătit TVA, ci impozit, pe care eu l-am achitat. Nu pot să-mi explic cum este posibil să depui declaraţia de avere în fiecare an, plăteşti în fiecare an impozit şi nimeni nu îmi spune să plătesc TVA", a declarat şeful SNO. 

"Noi nu facem experimente pe bolnavi"


Doctorul spune că acest caz este fără precedent în România. „Este singurul loc din ţară unde activitatea medicală este considerată ca activitate cu drept de autor şi impus TVA în unităţi sanitare publice, unde legea îţi impune să găseşti surse şi posibilităţi de finanţare”, a adăugat medicul oncolog.   Doctorul spune că, din cauza acestui proces, îi este teamă să mai continue activitea clinică pe care o desfăşoară prin contract cu firmele de medicamente din Stalele Unite ale Americii. Doctorul a precizat că tratamentul se administrează prin aceste studii având consimţământul bolnavului, „noi nu facem experimente pe bolnavi. Sunt zece bolnavi în fază terminală care au nevoie de acest tratament şi pe care nu îl pot administra. Aceşti bolnavi nu mai au nicio altă speranţă, pentru că acest tratament este ultima invenţie în lume, pe domeniu. Evident că am încredere în acest tratament, e ruşinos din partea mea să spun că eu contest medicina americană. Ei nu se joacă cu aprobările pentru medicamente. Pentru noi e o pierdere destul de mare. Drama e că ne-am chinuit să aducem acest medicament, singura posibilitate de a ţine în viaţă aceşti bolnavi”, a mai explicat  profesorul doctor Florinel Bădulescu.

Studiile clinice din România, blocate

Potrivit specialistului în oncologie, tratamentul pentru un bolnav ar costa 7.000 de euro lunar, însă cei patru bolnavi ar beneficia de el gratuit, fiind trimis în cadrul acestor studii.  Acesta a subliniat că, în acest moment, activitatea clinică din toată ţara este blocată, ca urmare a situaţiei din Craiova. „Ţin astfel în loc toată România, pentru că activitatea, studiile clinice, trebuie începute în acelaşi timp în toate centrele unde se desfăşoară, nu pe rând. Eu ce să fac acum? Până când nu se termină procesul, nu am curaj să mai administrez tratament din SUA”, a precizat profesorul doctor Florinel Bădulescu. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj spun însă că profesorul trebuia să plătească TVA fără să fie informant de vreun angajat al Fiscului. „În România, necunoaşterea legii nu te exonerează de anumite obligaţii”, a declarat Eugen Călinoiu, directorul DGFP Dolj.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite