Craiova: "Regina serelor", la DNA în dosarul senatorului Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul Mariei Schutz revine la Tribunalul Bihor
Dosarul Mariei Schutz revine la Tribunalul Bihor

Vicepreşedintele filialei PSD Dolj, Maria (Lili) Schutz, a fost audiată astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul senatorului Cătălin Voicu. Supranumită "Regina serelor", Schutz apare în stenogramele conversaţiilor dintre Voicu şi diverse persoane, aflate în dosarul DNA în baza căruia procurorii au cerut arestarea acestuia. Voicu recunoaşte în convorbiri că ar fi intervenit pentru rezolvarea unor dosare penale, incl

Însoţită de avocatul său, Cezar Iordăchescu, Maria Schutz a declarat, la intrarea în DNA, că a fost citată în calitate de martor în legătură cu intervenţia lui Voicu într-un dosar de-al său, aflat în instanţă. Presa a relatat că însuşi fostul lider PSD Mircea Geoană ar fi cel care a intermediat întâlnirea dintre Cătălin Voicu (FOTO) şi Maria Schutz. 

„Băga-mi-aş p... în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj. Schutza aia cu serele, cu tot... Păi, şefa doamna Cristea de la Dâmboviţa, la fel, şi nu-ţi mai dau nume, că nu-i frumos. Mulţi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toţi, dom'ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie, alţii le-a dat 10 ani, unul dintre avocaţi zice: „Dom'ne, nu-i e ruşine, dom'ne?" „Dom'ne, zic, asta a fost!”  (...), i-ar fi spus Voicu lui Alexandru Mazăre, în noiembrie 2009. Mircea Geaonă a negat însă informaţia. Întrebat punctual despre dosarul Mariei Schutz, Geoană a precizat recent că atât el cât şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa, nu au făcut vreo intervenţie pentru rezolvarea unui dosar penal.



Procesul în care Maria Schutz, supranumită "Regina Serelor”, este judecată pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă a fost suspendat anul trecut de către Tribunalul Bihor. Numele Mariei Schutz este însă legat de o serie de afaceri ilegale cu statul.

Cătălin Voicu încearcă să iasă din închisoare

Ascensiunea femeii de afaceri în PSD a început din 2002, când Schutz a devenit membru în cadrul biroului executiv al organizaţiei doljene. Concomitent, Schutz şi-a dezvoltat şi afacerile, toate în domeniul agriculturii. Numai că, la scurt timp după ce a pus mâna, prin privatizare, pe numeroase active ale statului, Schutz a „patentat” o metodă proprie de a scoate profit: le-a pus pe toate pe butuci prin inginerii financiare, avându-i drept complici pe funcţionari ai statului. Aşa s-a întâmplat în cazul Orser Oradea şi Sere Codlea, procurorii DNA descoperind că afacerista a folosit aceeaşi „reţetă” în ambele privatizări.

Statul, ţepuit după aceeaşi reţetă

Din probele administrate de procurori a rezultat că "Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSER SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov". "S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive.

Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă", se arată într-un comunicat al DNA. În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise  de cele patru persoane este de peste 5 milioane de euro.

Serele orădene au ajuns în paragină pe fondul managementului păgubos al Mariei Schutz .



Procesul, aflat din 2008 pe rolul Tribunalului Bihor, a fost suspendat în aprilie 2009, când avocaţii afaceristei au invocat o excepţie de neconstituţionalitate. Dosarul a zăcut aproape un an la Curtea Constituţională. „Dosarele pe care le-am avut toate au fost controlate la sânge. Nu m-a întrebat nimeni de la partid despre ele. Nu-l cunosc pe Cătălin Voicu şi nici nu ştiam de aceste stenograme. Dosarele mele au fost suspendate în 2008”,a spus Schutz pentru „Adevărul”, deşi, aşa cum am arătat, dosarele afaceristei au fost suspendate în 2009, nu în 2008.

image

În dosarul în cauză, fosta şefă a serelor orădene este judecată pentru înşelăciune, alături de Mihai Ciobanu, Corneliu Popa şi Ion Dascălu. Cei patru au fost trimişi în judecată în 2007, de Direcţia Naţională Anticorupţie. La scurt timp după ce „Adevărul” a scris despre blocarea cauzei, Curtea Constituţională a retrimis dosarul la Oradea, respingând excepţiile de neconstituţionalitate invocate de avocaţii Mariei Schutz. Dosarul se judecă la instanţa de fond, adică Tribunalului Bihor.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite