Craiova: Val de debranşări de frica facturilor la întreţinere: 10.000 de craioveni şi-au deconectat locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi craioveni cer să fi e deconectaţi de la sistemul de termofi care.Speriaţi de scumpirea gigacaloriei cu 35%, peste 600 de persoane au făcut demersuri în 2010 să se debranşeze de la sistemulcentralizat de încălzire.

Decizia Guvernului de a nu mai subvenţiona gigacaloria a făcut ca în Craiova să înceapă a doua mare operaţiune de debranşare, după ce până în 2008 aproximativ 10.000 de craioveni şi-au deconectat locuinţele de la sistemul centralizat de încălzire din cele 69.610 câte erau conectate în Craiova.

Noul val de debranşări a început să ia amploare după ce autorităţile locale au anunţat noul preţ al  gigacaloriei. Acesta va avea o creştere de 35%. Cel mai probabil creşterea va fi cu 2-3 procente mai mult, dacă luăm în calcul şi TVA-ul. Proprietarii susţin că se tem de facturile din iarnă. „La noi în bloc mai sunt puţine apartamente care sunt încă legate la sistemul de stat. Am o pensie de 500 de lei şi nu cred că mă voi descurca cu întreţinerea. Nici de centrală nu am bani“, a spus Ion Coandă.

Zonele unitare, fără debranşări

Craiovenii spun că dispariţia subvenţiei preţului gigacaloriei şi creşterea taxei pe valoarea adăugată le-a dat peste cap până şi traiul subzistenţial. „Îmi este frică numai când mă gândesc la cât vom plăti la căldură. Cred că mă debranşez şi mă mut la sora mea la ţară“, a declarat Florela Dincă.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova spun că numărul celor care se debranşează este în continuă creştere. Cel puţin 50 de persoane se adresează zilnic Regiei pentru debranşare. „Până acum avem înregistrate aproximativ 600 de cereri“, a declarat directorul tehnic al RAT Craiova, Nicolae Degeratu. Acesta mai spune că cererile sunt motivate de preţul gigacaloriei: „Oamenii trebuie să ştie însă că debranşarea are loc doar după ce proprietarul va primi acordul Asociaţiei, vecinilor şi Termoficării“. Mulţi dintre proprietari nu anunţă însă pe nimeni.

„Conform legii, noi ar trebui să-i debranşăm, însă oamenii nu mai au răbdare şi se decuplează singuri. Problema este cu cei care se găsesc în zonele unitare. Aceştia nu se pot debranşa. Există o lege, 325, a energiei termice care obligă ca sub 25 la sută să nu se facă debranşări ca să-i protejeze pe ceilalţi locatari, care stau în zonele considerate unitare“, mai spune Degeratu. În această săptămână cel puţin 40 de persoane au depus cereri.

„Ne-am debranşat, iar acum am venit pentru o vecină, care vrea debranşarea pentru că nu vine apă caldă, deşi stă la etajul 1 în blocul F 14 de pe Dezrobirii“, a spus Adriana Mătulescu. Vina nu ar aparţine însă Termoficării, explică Adrian Dincă: „Cel mai probabil în bloc sunt deja mulţi debranşaţi, fapt ce crează dezechilibre mari la reţea. Tocmai de aceea îi sfătuim pe oameni să se debranţeze numai după ce primesc toate acordurile, inclusiv pe cea a inginerului proiectant, pentru a nu crea probleme la căldură celor care rămân conectaţi“. Taxa pentru debranşare este de 140 lei, în condiţiile în care la Braşov se ridică până la 2.000 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite