Craiova: Staţia de epurare a trecut de inaugurare. Sistemul poate fi controlat din telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au inaugurat joi, 30 iunie, primul sistem de purificare a apelor uzate din Craiova. Proiectul demarat în 1988 a fost dus la final cu ajutorul unei finanţări europene, staţia fiind necesară pentru protejarea Jiului şi a Dunării.

Lucrările la staţia de epurare de la Făcăi au fost finalizate marţi, autorităţile locale organizând joi de dimineaţă o ceremonie de inaugurare. Viceprimarii Băniei, consilieri locali, reprezentanţi ai Companiei de Apă Oltenia şi ai firmei constructoare au participat la evenimentul organizat în cinstea finalizării lucrărilor la proiectul demarat de comunişti în 1988.

image

23 DE ANI DE AŞTEPTARE

Construcţia staţiei de epurare a întâmpinat mai multe dificultăţi financiare de-a lungul timpului, lucrările fiind reluate serios în urmă cu câţiva ani, cu ajutorul fondurilor europene obţinute prin programul ISPA. Bugetul alocat a fost de 25,99 milioane de euro, peste 11 milioane de euro reprezentând finanţare nerambursabilă de la UE. Primăria Craiova a contribuit cu 5 milioane de euro, bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar diferenţa a fost alocată de la bugetul de stat. „Astăzi se încununează eforturile noastre de 23 de ani de muncă, pentru că a fost începută în 1988. Este garantată să funcţioneze în următorii 30 - 40 de ani“, a declarat ieri viceprimarul Mărinică Dincă, în cadrul ceremoniei de inaugurare.

După ce au luat cuvântul reprezentanţii firmei Emit din Italia,  constructorul proiectului care, potrivit viceprimarului, lucrează în prezent la o staţie de epurare în Dubai, persoanele prezente la inaugurare au fost invitate să vadă rezultatul lucrărilor. Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare şi colectează apele uzate menajere şi industriale ale Craiovei, deservind peste 300.000 de locuitori.

image

Potrivit specialiştilor, apa colectată ajunge la staţia de la Făcăi, unde este curăţată de elementele solide, apoi de nisip şi grăsimi, dar şi chimic. Resturile sunt depuse în rezervoare speciale, fiind folosite la producerea biogazului. Cel mai mare avantaj al investiţiei este faptul că în Jiu va ajunge numai apă curată care nu dăunează mediului înconjurător. Sistemul de epurare poate fi controlat cu ajutorul unui telefon performant cu internet. Astfel, mecanismul staţiei poate fi pornit şi oprit de oriunde de către persoanele care au acces la sistem. Debitul şi calitatea apei sunt controlate dintr-o cameră specială dotată cu patru monitoare gigant. „Staţia noastră de epurare poate fi comparată cu cea din Brescia, proiecte asemănătoare fiind şi la Milano şi Bergamo“, a precizat Mărinică Dincă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite