Craiova: Staţia de epurare de la Făcăi va fi inaugurată la 30 iunie. Autorităţile au vizitat şantierul (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale susţin că la 30 iunie vor inaugura staţia de epurare de la Făcăi, proiect european al Companiei de Apă Oltenia. Investiţia demarată de comunişti în 1988, a fost reluată de municipalitate în 2003 şi 2007 cu suma de 25 milioane de euro.

Viceprimarul Mărinică Dincă şi directorul Companiei de Apă Oltenia (CAO), Dumitru Buruiană, au vizitat astăzi şantierul de la Făcăi, unde în urma unui proiect european, autorităţile ridică o staţie de epurare.

Vicele Mărinică şi directorul CAO, Doru Buruiană

image

Viceprimarul şi reprezentanţii constructorului s-au plimbat cu ziariştii la mai multe bazine moderne pentru tratarea apei, precum şi pentru îndepărtarea fosforului şi azotului. Edilul a prezentat jurnaliştilor şi utilajele de deshidratare a nămolului, care ajută la separarea apei de pământ, solul rămas fiind folosit în agricultură. „Apa care este separată de nămol merge spre a fi epurată“, a explicat Mărinică Dincă.

image

Cu această ocazie, edilul a anunţat după o discuţie de directorul Companiei, cu constructorii şi cu consultanţii, că investiţia de la Făcăi va fi inaugurată la 30 iunie. Anul trecut, în luna decembrie, autorităţile au roganizat inaugurarea parţială a proiectului, urmând ca în vară staţia să lucreze la capacitate maximă.

image

Realizarea staţiei de epurare de la Făcăi a debutat încă din 1988. Din lipsă de bani, lucrările au fost întrerupte după Revoluţie, fiind reluate în primii ani de democraţi, însă fără succes. Abia în 2003 Compania de Apă Oltenia a semnat un contract de peste 24 de milioane de euro cu un consorţiu format din două firme din Italia. După trei ani, lucrarea ajunsese la stadiul de nici 20 la sută deşi ar fi trebuit să fie aproape la final. Primăria a reziliat contractul cu firmele buclucaşe un an mai târziu. Un nou contract parafat cu o firmă din Turcia şi o alta din Italia avea să finalizeze parţial lucrarea la sfârşitul anului acesta însă abia după ce italienii au preluat responsabilităţile societăţii turceşti care se confrunta cu probleme financiare.

image

Investiţia este necesară Băniei pentru că noile sisteme de canalizare, realizate tot cu fonduri ISPA, nu pot fi folosite fără o staţie de epurare. Mai mult de atât, proiectul este important şi din punct de vedere al protecţiei mediului. Râul Jiu, în care se deversează în prezent canalizarea oraşului, nu va mai
fi poluat. Epurarea apelor uzate conform normelor europene va feri Primăria Craiova de amenzile cu care este ameninţată de Garda de Mediu Dolj.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite