Craiova: Sătenii săraci, ajutaţi să facă bani ca zidari sau bucătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane din mediul rural vor fi instruite şi ajutate să-şi găsească locuri de muncă printr-un proiect european în valoare de aproape 500.000 de euro.

Programul, a cărui lansare oficială are loc mâine, este finanţat din Fondul Social European, prin POS DRU 2007 - 2013, şi coordonat de Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor (CEPIR), care colaborează cu autorităţile locale din Amărăştii de Jos, Catane şi Cetate.

Meseria, aleasă în funcţie de aptitudini

Membrii organizaţiei nonguvernamentale vor selecta, dintre locuitorii comunelor respective, 750 de doljeni care vor fi ajutaţi să se integreze pe piaţa muncii. „Specialiştii vor avea datoria să identifice calităţile şi aptitudinile cursanţilor în vederea alegerii unei profesii. Poate că unii dintre ei sunt  talentaţi la gastronomie şi vor să devină bucătari. Depinde de înclinaţiile şi de dorinţa fiecăruia“, a explicat Mirela Sandu, vicepreşedintă a CPIR. Din totalul de 750 de olteni, peste 550 vor beneficia de consiliere individuală, o parte dintre ei urmând să fie calificaţi în meserii de frizer, zidar, bucătar, patiser sau manichiurist.

Alte 40 de persoane vor învăţa să lucreze cu calculatorul, iar 20 de doljeni vor fi ajutaţi să se înregistreze ca persoane fizice autorizate şi să pună pe picioare o mică afacere. Echipele de proiect vor organiza, la cele trei birouri de informare înfiinţate în comunele doljene, 10 dezbateri publice la care vor participa persoanele fără venituri din mediul rural. Acestea vor învăţa să realizeze un CV şi o scrisoare de intenţie, iar după calificare vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă în Oltenia, în alte zone ale ţării sau chiar peste hotare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite