Craiova: „Sărutul“ lui Brâncuşi, patru luni în expoziţie în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din operele lui Brâncuşi a fost expusă la Muzeul de Artă din Craiova
O parte din operele lui Brâncuşi a fost expusă la Muzeul de Artă din Craiova

Prima sculptură modernă a lumii, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, este prezentă până în martie 2011 la Trento-Rovereto.

Expoziţia „Modigliani sculptor“ este motivul plecării preţioasei lucrări a lui Constantin Brâncuşi din inima Băniei în Italia. Alături de ea se mai află la Muzeul de Artă Contemporantă Trento-Rovereto şi lucrarea „Adam şi Eva“, de la Muzeul de Artă din Philadelphia.

„Este prima expoziţie din lume care încearcă să strângă la un loc lucrările originale de sculptură ale lui Amedeo Modigliani, iar prezenţa operelor lui Constantin Brâncuşi lângă acestea are legătură cu prietenia care i-a legat pe cei doi, dar şi cu faptul că Brâncuşi a fost primul care i-a deschis o expoziţie de sculptură lui Modigliani, la Paris, în 1911“, spune Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova.

Pentru „Sărutul“ de la 1907 organizatorii expoziţiei din Italia au încheiat o poliţă de asigurare de 20 de milioane de euro. Lucrarea a fost dusă la Expoziţia „Modigliani sculptor“ de către muzeograful Mihaela Velea şi de Petre Dănuţ, cel mai vechi conservator din muzeele de artă din România.

Scos în lume prima dată în 1910

Celebra creaţie a lui Brâncuşi, sculptată în piatră de Marna, era prezentată acum un secol în expoziţia Grupului Tinerimea Artistică, de la Bucureşti. De atunci a fost admirată în peste 20 de expoziţii, în Europa şi în Statele Unite, în 2008 fiind la Madrid, la Muzeul Thyssen-Bornemisza,  pentru Expoziţia „Amedeo Modigliani şi prietenii săi“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite