Craiova: Podariul, comuna unicat în Europa cu uliţe scanate video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitir iluminat electric, uliţe scanate video, intrateleviziune, telefonie gratis şi  minisate de vacanţă, pare tabloul unui sat european. El există şi se află în judeţul Dolj.

La cei 61 de ani, Constantin Gheorghiţă este cel mai longeviv primar din Dolj, aflându-se în fruntea Primăriei din Podari din februarie 1990, fără întrerupere. Localitatea aflată la doar zece kilometri de Craiova este singura din judeţ cu toate uliţele asfaltate, camere de supraveghere montate în intersecţii şi televiziune locală.

De la Craiova până la Podari faci doar zece minute cu maşina. La intrarea în comună, pe partea dreaptă a drumului n-ai cum să nu observi două tunuri din al doilea război mondial parcate aproape de malul Jiului. Exponatele fac parte din domeniul RSR, proprietatea controversatului om de afaceri Dinel Staicu, bun prieten cu primarul din Podari. Pe edil îl găsim în biroul său din primărie, cu Isus şi, „Tatăl nostru” şi Craiova maxima pe pereţi sau în vitrină, unde îşi desfăşoară activitatea de 20 de ani.

Edilul are şi Diplomă de "Primar de 4 stele"

image

Gheorghiţă păstoreşte peste 7000 de cetăţeni răspândiţi în cele cinci sate ale comunei: Balta Verde, Branişte, Gura Văii, Livezi şi Podari. Rememorează cu plăcere ziua în care a ajuns primar al comunei sale natale. „În februarie 1990 eram tehnician mecanic la abatorul din Podari. Se căuta un primar pentru comună. Atunci te punea lumea, aşa, adică fără tevatura alegerilor organizate”, îşi aminteşte primarul intravilan, cum i se mai spune de câţiva ani încoace.

„Mă ţin treaz duşmanii”

Pentru continuitate are şi o explicaţie: „Am făcut politica comunei, nu a partidului!” Anul acesta, pe 16 februarie s-au împlinit 20 de ani de când conduce Podariul. „În 1992 am candidat ca independent, apoi mereu pe listele PSD. De fiecare dată am ieşit primar din primul tur. În 2008 am luat peste 80 la sută“, povesteşte acesta. Deşi pe durata celor cinci mandate, în comuna Podari s-au întâmplat multe lucruri frumoase primarul nu scapă nici acum de câte o reclamaţie.

„Acum e deja o profesie. Când e linişte prea multă, mă sperie. Înseamnă că nu e bine. Când îmi fac câte o reclamaţie, ăştia de la opoziţie - mă ţin treaz, să nu fac vreo abatere!”, mărturiseşte primarul. Gheorghiţă se mândreşte însă cu faptul că localitatea păstorită de el este singura din judeţ cu toate uliţele asfaltate. „Am asfaltat tot ce a fost! Nu mi-a scăpat nici o alee. La noi în Podari nu există cizme de cauciuc de vânzare la magazine pentru că nu avem nevoie“, adaugă Gheorghiţă.

Intersecţii scanate video şi cimitir electrificat

Primarul a introdus recent iluminatul electric în cimitir şi pe podul de peste Jiu. Pe lângă realizările în materie de infrastructură, primarul a mai bătut un alt record, probabil la nivel naţional: Podariul este singura localitate rurală supravegheată video. A văzut un furt în direct la Liverpool şi s-a gândit să ofere localnicilor un plus de siguranţă stradală. „Am camere montate în toate intersecţiile din comună. În acest fel am eliminat paza obştească, care înghiţea bani aiurea“, explică edilul.

image

Despre primarul Gheorghiţă, sătenii au numai cuvinte de laudă. „Muică, a făcut lucruri frumoase pentru comună. Ne-a asfaltat toată comuna, avem cablu ieftin şi comuna e curată. Nu vezi mizerie la noi pe uliţe“, susţine Aneta Cârstea. De la o altă săteancă aflăm că primarul mai are o realizare de trecut în revistă: a pus la punct sistemul de iluminat al cimitirului din sat.

La capitolul proiecte de viitor Gheorghiţă vrea finalizeze canalizarea, să bage telefonie gratis în reţea şi să termine de asfaltat toate satele din custodia Podariului. „De ce să dau bani pentru pietruirea unui km de drum, când cu aceeaşi sumă îl pot asfalta", explică primarul despre ce înseamnă managementul banului public. 

Bulucea, primarul lui Ceauşescu şi al lui Dinel Staicu



Vasile Bulucea (FOTO centru), unul din oamenii care a slujit regimul ceauşist până în ultima clipă, a fost de trei ori primar al Craiovei. Prima oară în anii 70, apoi preţ de două mandate consecutive începând cu 1996. L-a zdrobit Aurică Solomon în urmă, dar asta după ce „nea Vasile” îi scosese peri albi în interiorul PSD Dolj actualului primar suspendat. Solomon îl lucra în presa locală din postură de viceprimar şi aspirant la fotoliul cel mare, Bulucea îi răspundea cu delaţiuni pe filiera Cozmîncă-Iliescu.

image

Când Năstase şi Mitrea (FOTO stânga) l-au desemnat pe Solomon candidat la alegerile din 2004, Bulucea s-a supărat atât de tare, încât a acceptat să se bată pentru al treilea mandat din partea Forţei Democrate, susţinut financiar de Dinel Staicu. Bătrînul nu a reuşit să ajungă nici în finală, căci abia a adunat 7% în primul tur. Cei 10.000 de dolari cu care Staicu l-ar fi transferat de la PSD se pare, însă, că a trebuit să-i returneze.

CITEŞTE ZILELE URMĂTOARE în ADEVĂRUL UN AMPLU REPORTAJ DESPRE PODARI şi DESPRE CUM A REUŞIT PRIMARUL GHEORGHIŢĂ SĂ LE ADUCĂ SĂTENILOR TELEVIZIUNE APROAPE GRATIS.

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite