Craiova: Pensionarii amatori de plimbări gratis cu autobuzul sau tramvaiul, tăiaţi de la subvenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii ar putea fi nevoiţi să achite jumătate din preţul abonamentului
Bătrânii ar putea fi nevoiţi să achite jumătate din preţul abonamentului

Consilierii locali decid mâine dacă vârstnicii vor mai beneficia de gratuităţile sută la sută acordate de RAT Craiova. Din cauza pierderilor prea mari, primăria a propus subvenţionarea cu doar 50 la sută a tuturor abonamentelor de transport destinate vârstnicilor.

Un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local Craiova a stârnit nemulţumiri printre pensionarii craioveni. Aleşii locali trebuie să decidă dacă anumite categorii de pensionari vor mai beneficia de subvenţionarea integrală a abonamentelor pe mijloacele de transport în comun din oraş.

Proiectul cu pricina prevede ca toţi pensionarii, indiferent de vârstă sau venit, să beneficieze de o subvenţie de 50 la sută pentru abonamentele pe toate liniile de transport. În prezent, bătrânii trecuţi de 70 de ani sau cu pensii mai mici de 1.300 de lei circulă gratuit pe o singură linie de autobuz sau tramvai. Noile propuneri prevăd ca toţi pensionarii să beneficieze de o subvenţie de 50 la sută la achiziţionarea unui abonament, studenţii să primească 25 la sută, iar elevii 50 la sută, pentru aceste categorii de persoane nefiind propusă nicio schimbare.

Pierderi de peste 5 milioane de lei

În raportul ce însoţeşte proiectul se arată că, în ultimele zece luni, municipalitatea a acordat subvenţii la abonamente pentru 32.204 pensionari şi 5.466 de elevi şi studenţi. Analizele primăriei arată că facilităţile pensionarilor au înghiţit lunar din bugetul local peste 1.300.000 de lei, pentru un an fiind estimate costuri de peste 17 milioane de lei, fără a lua în calcul faptul că biletele se vor scumpi, preţul abonamentelor crescând.

Problema autorităţilor locale ar fi că în bugetul anului 2010 a fost prevăzută pentru subvenţii suma de 12.246.000 de lei. În aceste condiţii deficitul primăriei este de 5 milioane de lei pentru anul 2011.

„Astfel de analize au fost făcute şi în alte oraşe unde s-a hotărât diminuarea facilităţilor“, explică Nicolae Pascu, directorul economic al municipalităţii, în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

„Noi nu avem bani nici de medicamente!“

Bătrânii susţin că în aceste condiţii nu îşi vor mai permite să meargă cu tramvaiul sau autobuzul. „Noi abia avem bani să ne luăm reţetele, barem să cumpărăm abonamente. Nici la piaţă nu o săne mai permitem să ne ducem“, a declarat Maria Iofi nescu, o pensionară de 73 de ani şi cu un venit mai mic de 1.300 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite