Craiova: Nadia Baboi - Luminează viaţa craiovenilor prin flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată viaţa şi-a dedicat-o plantelor şi a reuşit să îşi facă un trai confortabil oferindu-le oamenilor bucurie în fiecare zi prin buchete aranjate cu gust.

De la 12 ani, florile sunt viaţa ei. De dimineaţă, de când se trezeşte, până seara târziu, toate existenţa ei se învârte în jurul a mii de petale de flori, a zeci de miresme, pe care numai ea le cunoaşte. De mică, a vândut garofiţe în piaţa din centrul Băniei, să se înveţe cu meseria. „Mă trimiteau bunicii acolo cu găleţile de flori şi mereu aveam succes faţă de ceilalţi precupeţi“, susţine Nadia.

Vremea a trecut şi tânăra, care provine dintr-o familie veche de florari, şi-a deschis la rândul ei, o afacere în domeniu. Acum părinţii, sora, soţul, cumnatul, toată lumea are câte ceva de făcut în această mică afacere de familie. „Nu numai că facem comerţ, dar mai şi cultivăm plante. Părinţii se ocupă de serele de flori la ţară. De acolo avem flori tot timpul anului în afară de sezonul rece, când nu prea e nimic de cultivat. Primăvara avem lalele, zambile şi primole, acum avem petunii, muşcate, tot felul de plante de grădină şi balcon“, spune Nadia Baboi.

Toată familia implicată

A pornit de la o florărie mică în centrul Bănie şi s-a extins apoi, dezvoltând o adevărată afacere. Nadia Baboi susţine că meseria solicită toată familia la maxim. „Niciodată nu poţi să pierzi vremea, să faci altceva, pentru că aici e vorba de marfă perisabilă. Trebuie să fii mereu atent să schimbi preţurile. Singurele călătorii pe care le fac sunt tot acelea în interes de serviciu şi ajung atât de târziu acasă încât soţul spune mereu că vin acasă ca la hotel“, mărturiseşte râzând craioveanca.

Ca să se pună la punct cu toate secretele florilor, a făcut cursuri de floricultură, dar şi de ikebana. „Am vrut să ştiu tot ce e de ştiut despre flori, pentru că este important cum le manevrezi,  cum le faci să reziste mai mult, să le spui oamenilor cum să le îngrijească în cazul în care cumpără flori la ghiveci“, spune Nadia.

Vrea să extindă afacerea

Rezultatul a tot ceea ce a învăţat? Niciodată două buchete nu sunt la fel. Sunt aranjate cu suflet, gust şi „nu într-o pungă, ca la supermarket“. „Când dăm ceva unui client, trebuie să ne placă şi nouă. Avem clienţi fideli, cărora am învăţat să le cunoaştem gusturile astfel încât nici nu mai este nevoie acum să ne spună ce vor. Ştim ce doresc şi parcă ne înţelegem din priviri“, este de părere Nadia Baboi.

Ca orice afacere, şi aceasta trebuie extinsă, susţine florăreasa. „Vrem să deschidem încă un punct de desfacere în Brazdă şi să facem mai multe solarii la ţară, cu sortimente variate de flori“, încheie Nadia.

Data naşterii: 27 martie 1977, Melineşti, Dolj.
Studii: Liceul de Electronică şi Electrotehnică, Balş, cursuri de floricultură şi ikebana.
Familie: Căsătorită.

Ce-i place?
Apreciază sinceritatea oamenilor, mai ales atunci când e vorba de cei cu care lucrează. „E o calitate extrem de importantă în afaceri pentru că de multe ori ne bazăm numai pe încredere atunci când încheiem o înţelegere“, este de părere Nadia.

Ce nu-i place?
Craioveanca susţine că nu se dă în vânt după bijuterii sau haine de firmă, deşi şi le-ar permite. Cu greu poate găsi lucruri care să îi displacă pentru nu este niciodată preocupată de lucrurile negative din jurul ei.

Întrebări şi răspunsuri
Vânzarea florilor merge pe timp de criză?

„Faţă de alte afaceri, nici nu ne plângem, nici nu ne lăudăm. Cel puţin deocamdată ne menţinem pe linia de plutire, pentru că avem clienţi care vin la noi regulat“

Este o afacere solicitantă?

„Trebuie să fii mereu în alertă pentru că programul la punctele noastre de desfacere începe la ora 7.30 dimineaţa şi se termină seara la 8.30-9.00.“

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite