Mii de pensionari militari au pierdut în acte ani de muncă: „Îmi lipesc cinci ani pentru că nu mi-au găsit statele de plată!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii în rezervă din Dolj şi Olt susţin că au primit bani mai puţini după recalcularea pensiilor pentru că le lipseşte o parte din vechime.

Cadrele militare în rezervă au primit luna aceasta prima pensie după ce Guvernul a decis recalcularea veniturilor după principiul contributivităţii. Mii de militari s-au trezit cu venituri mai mici de la câteva sute până la mii de lei. Potrivit preşedintelui Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere Dolj, Mişu Naon, pensiile a aproximativ 1.000 de militari au fost afectate pentru că le lipsesc ani din vechime.

„Sunt pensionari cărora le lipsesc de la cinci până la 20 de ani“, a explicat colonelul Mişu Naon. Pensii mai mici au primit şi alte 2.800 de cadre militare din judeţul Olt, potrivit colonelului Dumitru Dogaru. Unul dintre militarii dezvantajaţi de recalcularea pensiilor este colonelul Constantin Zărnescu (60 ani). După o carieră de 34 de ani, Constantin Zărnescu avea în 2010 o pensie de 3.838 de lei. Luna aceasta, a aflat că venitul său lunar a fost redus la 1.758 de lei.

Decizia Guvernului îl dezavantajează

„Nu se regăsesc cinci ani de muncă de pe vremea când ocupam funcţia de locotenent- colonel şi colonel“, a declarat pensionarul. Acesta mai spune că decizia Guvernului de a considera că în anii pentru care nu se găsesc statele de plată militarii au câştigat salariul mediu pe economie l-a  dezavantajat. Potrivit acestuia, scăderea pensiilor se datorează în mare parte faptului că strângerea actelor ce dovedeau vechimea militarilor s-a făcut în grabă. „Noi nu am avut adeverinţe de venit, ci doar state de plată, care au fost depozitate în arhiva Armatei. Cred că s-au pierdut“, a explicat colonelul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite