Craiova: Mariana Ionele şcoleşte masori pentru export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat ca asistentă medicală la Spitalul Nr. 1 şi la Căminul de Bătrâni, iar de pe băncile şcolii ei de masaj au ieşit, în cinci ani, peste o mie de absolvenţi.

S-a născut în comuna Izvoare, într-o zonă frumoasă din sudvestul judeţului, dar studiile şi le-a făcut în capitala Olteniei. Şi-a dorit să devină profesoară de limbi străine, însă pe vremea aceea astfel de studii se făceau doar la Iaşi, distanţa mare stând în calea realizării visului ei din copilărie. La recomandările mamei sale, a decis să urmeze Şcoala Tehnică Sanitară din Craiova şi nu a regretat niciodată alegerea făcută.

A descoperit masajul lacăminul de bătrâni

Din 1970, de la absolvirea şcolii, femeia a lucrat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, dar şi câţiva ani la căminul de bătrâni de alături. După căderea regimului comunist, asistenta a deschis două cabinete medicale cu ecografie, medicină internă, ginecologie şi laborator în cartierele Rovine şi Craioviţa Nouă. Avea să închidă cele două cabinete în 1999 din cauza unor probleme familiale, pentru ca în 2005 să înceapă o altă afacere: Şcoala de Masaj Casmed.

A descoperit pasiunea pentru masaj pe când lucra la căminul de bătrâni şi vârstnicii internaţi o rugau să îi maseze. „Nu era bucurie mai mare decât masajul pentru ei. Practic, făceai minuni dacă le puneai sângele în mişcare. Erau ca şi noi. Atunci am descoperit cât de important este masajul în viaţa unui om“, povesteşte femeia. Pentru că oltenii au dat năvală să înveţe meseria de masor, olteanca şi-a extins în 2007 afacerea în Caracal, Slatina, Târgu-Jiu şi Severin. „Pe viitor urmează să deschidem o şcoală şi la Vâlcea“, susţine Mariana Ionele.

Cei care doresc să se înscrie au posibilitatea să opteze pentru două cursuri. „Avem cursul de iniţiere, care durează o lună şi jumătate şi cuprinde 60 de ore de practică şi 30 de ore de teorie, în urma căruia se învaţă noţiuni generale. Mai este cel de şase luni cu 360 de ore de teorie şi 720 de ore de practică, destinat celor care vor să aprofundeze acest domeniu“, explică Mariana Ionele. Meserie bănoasă în străinătate Lecţiile sunt predate de luni până vineri, timp de trei ore, ziua de miercuri fiind destinată teoriei. Aceştia învaţă noţiuni de anatomie, regulile de igienă, tehnicile de masaj, dar şi obligaţiile meseriei. După ce termină şcoala, absolvenţii au posibilitatea să îşi traducă diplomele în limba ţării europene unde vor să profeseze. „Aproximativ 80 la sută dintre absolvenţi decid să plece în străinătate pentru că se câştigă mult mai bine. Pentru o şedinţă de o oră şi jumătate, în Franţa, de exemplu, se plăteşte 80 de euro. Venitul unui masor poate ajunge şi la 5.000 de euro, în funcţie de cât de mult munceşte“, explică Mariana Ionele.

ce-i place

Să se relaxeze. „Atunci când am timp, ascult muzică sau privesc cascada artifi cială pe care o am acasă“, spune olteanca.

Ce nu-i place

Este scârbită de minciună şi hoţie. „Să nu aud de lucruri murdare“, completează aceasta.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce tipuri de masaj sunt predate la şcoala dumneavostră?

Se studiază toate cele cinci tipuri de masaj: refl exogen, terapeutic, de relaxare, anticelulitic şi facial. 

Ce fel de persoane se înscriu la cursuri?

Atât persoane cu studii liceale, cât şi cu studii superioare.

Cât costă cursurile?

Cursul de iniţiere, care durează o lună şi jumătate, costă 650 de lei, iar cel pentru avansaţi, de şase luni, este 1.500 de lei. Totul în rate.

Cum ne ajută masajul?

În primul rând are efect terapeutic, ajută la vindecarea mai multor afecţiuni, dar şi relaxează. Cred că angajaţii marilor firme ar da randament dacă li s-ar face zilnic un masaj de o jumătate de ceas.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite