Craiova ar putea rămâne fără primar până în 2012! Legea nu mai prevede ca un primar să îşi piardă mandatul dacă este ţinut în arest mai mult de şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solomon îşi pierde mandatul de edil doar dacă este condamnat. Toate cele trei legi care fac referire la durata mandatului unui primar nu prevăd ca mandatul unui edil să înceteze dacă se află în arest preventiv pentru şase luni.

După arestarea primarului Antonie Solomon se vehicula informaţia potrivit căreia, în toamna anului acesta, vor fi organizate alegeri locale pentru primăria Craiova pentru că edilul va împlini şase luni de stat în arest. Deşi aproape nimeni nu se aşepta ca Solomon să stea în închisoare o perioadă atât de lungă, până ieri pregătirile pentru alegeri erau cel puţin la nivelul teoretic.

La baza acestor convingeri stătea legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care reglementa încetarea calităţii de primar înainte de expirarea mandatului şi în următoare situaţie: imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutiv, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.

Vorbim la timpul trecut pentru că doi ani mai târziu de la promulgarea statului, prin legea 282/2006 a fost aborgate mai multe articole printre care şi art.15 alin.(2) lit.d) unde era precizată situaţia de mai sus. Important de precizat că celelalte două legi care fac referirea la  mandatul unui primar, legea 215/2001 privind administraţia publică şi legea 67/2004 privind alegerile locale nu prevăd o reglementare pentru o situaţie asemănătoare.

În concluzie, Antonie Solomon îşi poate pierde mandatul până la alegerile din 2012 doar în cazul în care este condamnat, afirmaţie confirmată ieri, într-o conferinţă de presă şi de prefectul de Dolj, Eugen Georgescu.

De curând, Antonie Solomon şi-a mai angajat încă un avocat, în persoana lui Gheorghiţă Mateuţ. Acesta este primul avocat român care a făcut parte din Asociaţia Internaţională de Drept Penal din Paris şi a avut clienţi precum Gigi Becali şi Omar Hayssam.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite