La Maternitate s-a instituit "fondul de urgenţă" din banii de operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova cotizează la salariu şi după fiecare operaţie pentru a cumpăra materialele sanitare de care au nevoie. În timp ce medicii spun că se tem să mai intre în gărzi fiindcă nu au cu ce lucra, conducerea spitalului dă vina pe managementul defectuos al secţiei.

Ginecologii de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova dau lunar, la salariu, câte 20 de lei, şi alţi 20 de lei după fiecare operaţie, pentru „fondul de urgenţă". Măsura a fost luată de către conducerea secţiei în urmă cu un an, de când lipsurile din spital au început să se acutizeze, spun medicii.

Citiţi şi:

Cât de greu intră reforma în spitale

De ce suntem mai bolnavi şi murim mai tineri decât alţi europeni. Astărăstoaie: ”Medicii nu pot trata sărăcia”

„Cu ­aceşti bani cumpărăm materiale sanitare, de întreţinere, dezinfectanţi, detergenţi. La aceste fonduri contribuie 30 de medici ginecologi, nu şi asistentele sau infirmierele. Banii sunt adunaţi de către asistentul-şef. În fiecare lună, sumele ajung la 1.500 - 2.000 de lei", a declarat profesorul universitar doctor Nicolae Cernea, şeful secţiei.

Angajaţii de la Maternitate au trimis numeroase referate către conducerea unităţii medicale, cerând materialele care nu se găsesc pe secţie, dar care sunt absolut necesare actului medical, însă fără vreun rezultat.

Le e frică să mai facă de gardă

Speriaţi că nu au cu ce să-şi facă munca, medicii s-au văzut nevoiţi să-i ameninţe pe directorii spitalului că vor refuza să mai intre în sălile de operaţie şi chiar să facă de gardă, dacă nu vor primi ce au cerut. „Susţinem măsura contribuţiei cu ­aceşti bani, pentru că nu avem încotro. Înainte de a aplica acest regulament, ne-am întâlnit toţi într-o şedinţă şi am discutat, a fost o soluţie unanim aleasă", a explicat Elena Ebâncă, medic primar ginecolog.

Specialiştii spun că, în cazul în care nu şi-ar cumpăra singuri dezinfectantele şi substanţele de sterilizare, pacientele ar fi puse în pericol.

„În sălile de naştere ar fi explozie de infecţii dacă nu ne-am implica. Noi ne aprovizionăm cu oxitocină, mănuşi pentru operaţii, multe alte lucruri de care nu beneficiem. Îţi este şi teamă, evident, să mai faci de gardă în aceste condiţii. Dacă s-ar întâmpla ceva rău cu vreo pacientă, nu tot noi am cădea vinovaţi? S-ar mai gândi cineva că n-am avut cu ce interveni? Este destul de greu", a adăugat medicul Ebâncă.

La intrarea în sălile de operaţie, medicii afişează aproape zilnic listele cu toate materialele şi medicamentele care nu se găsesc pe secţie şi care trebuie cumpărate fie de către paciente, fie de către ginecologi. Bolnavii spun că astfel de regulamente ar trebui să fie implementate în toate spitalele.

„Atât timp cât banii sunt folosiţi în interesul pacienţilor, contribuţia financiară a medicilor este un lucru bun. Ar trebui să fie un exemplu şi pentru doctorii din celelalte spitale, că peste tot sunt lipsuri, abia găseşti un calmant. Este de apreciat, pe mine m-a surprins gestul medicilor ginecologi", ne-a spus Maria Rotău, pacientă internată pe secţia de obstetrică-ginecologie.

"Înainte de a aplica acest regulament, ne-am întâlnit toţi şi am discutat, a fost o soluţie unanim aleasă."
Elena Ebâncă
medic primar ginecolog

"Atât timp cât banii sunt folosiţi în interesul pacienţilor, contribuţia financiară a medicilor este un lucru bun. "
Maria Rotău
pacientă

"Cu aceşti bani cumpă­răm materiale sanitare, de întreţinere, dezinfectanţi, detergenţi."
Nicolae Cernea
medic

„Să se implice mai mult!"

Managerul Florin Petrescu nu-şi explică deficitul de materiale  Foto: victor C. Boldîr



Conducerea spitalului spune că de vină pentru această situaţie ar fi managementul defectuos de la Ginecologie. „Pe fiecare secţie, banii se alocă în funcţie de serviciile medicale. La Ginecologie dăm cu mult peste veniturile realizate. Situaţia fiecărei secţii este în principal rezultatul managementului, e important să nu fie unul defectuos. În alte secţii, veniturile sunt mult mai mari. La Ginecologie chiar alocăm suplimentar sute de milioane de lei vechi, iar aceşti bani provin din realizările de pe celelalte secţii", a declarat conferenţiar doctor Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Directorul spune că angajaţii ar trebui să se preocupe mai mult de actul medical. „Să se implice pentru rezolvarea cazurilor grave. La celelalte secţii, acest indice a crescut în ultimii ani. La Maternitate a rămas la fel. Nu pot spune cu precizie din ce cauză, dar aici este vorba şi de management", a subliniat managerul Florin Petrescu.

Reclamaţii „în direct"

image

Vasile Ion spune că nu va ezita să folosească telefonul verde dacă va fi nemulţumit Foto: Dana Mihai



În clinicile aflate în administrarea Primăriei Ploieşti au fost şapte „telefoane-verzi". De la aceste aparate pot fi apelate gratuit numerele 60 - cabinetul primarului, 61 - Poliţia Locală şi 62 - dispeceratul Primăriei Ploieşti, pentru a fi sesizate orice fel de nemulţumiri legate de administrarea unităţii spitaliceşti sau de prestaţia personalului medical. „Doresc ca prin această nouă facilitate să aflăm în timp real orice problemă a pacienţilor", a declarat primarul Andrei Volosevici. ; Dana Mihai

image
Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite