Craiova:Daniel Ianoşi, un informatician cu imaginaţie de arhitect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ianoşi, un specialist în calculatoare
Daniel Ianoşi, un specialist în calculatoare

La doar 23 de ani, Daniel se poate lăuda cu numeroase premii câştigate la concursuri de informatică. Una dintre realizările sale este scanner-ul 3d, un echipament ce scanează un obiect şi transpune forma acestuia pe calculator.

Pasiunea lui Daniel pentru calculatoare a început la vârsta de 6 ani, atunci când a pus mâna pe un calculator. „Era un calculator HC, nici măcar nu avea Windows pe el. Jucam pe el Vrăjitoarea, un joc în două culori în care trebuie să treci prin nişte camera ale unui castel. Mi se părea Dumnezeu jocul ăla“, îşi aduce aminte tânărul. Câţiva ani mai târziu, a primit în dar un computer personal, un 286, care, în zilele noastre, poate fi considerat piesă de muzeu. „Deja aveam Windows 3.11 pe 286. Din păcate, nu aveam mouse la el. Abia în clasa a IV-a am primit un calculator 486, echipat cu Windows 95 şi mouse cu bilă. Visul meu devenise realitate, iar calculatorul era pentru mine o jucărie pe care o descopeream pe zi ce trece mai mult“, povesteşte Daniel. Cu doar trei luni înainte de examenul de capacitate din clasa a VIII-a, a descoperit  QBasic, un program în care se pot realiza aplicaţii software. „QBasic a fost primul limbaj de programare pe care l-am învăţat. În liceu am urmat programul Pascal-ul“, povesteşte Daniel.

A inventat scannerul 3D

Pe perioada liceului a participat la mai multe concursuri judeţene şi naţionale de informatică, de unde s-a întors cu premii. Printre acestea se numără locul II la olimpiada judeţeană de informatică. „Am ales să dau la Facultatea de Automatică din dorinţa de a învăţa cât mai multe limbaje de programare“, îşi argumentează tânărul decizia. În anul III de facultate a participat la concursul ITFEST Timişoara unde a câştigat locul I la secţiunea Hardware. „M-am prezentat la acel concurs cu un foamcutter, adică un echipament care îţi taie pe polistien ce desenezi pe calculator“, explică Daniel. Tot în 2007, a participat cu aceeaşi creaţie la concursul ZTS, unde a obţinut locul II la secţiunea hardware şi locul III la categoria Multimedia, plus o bursă Ubisoft. Ultimul an de facultate avea să fie tot unul bogat în premii. A participat la acelaşi concurs ITFEST dar cu o altă creaţie: un scanner 3d. „Este vorba de un echipament ce scanează un obiect în 3D şi transpune forma acestuia în calculator“, ne explică tânărul. Pentru creaţia prezentată a obţinut locul II la secţiunea Hardware. De doi ani, Daniel şi-a deschis o firmă de creare de aplicaţii software şi pagini web. „M-am gândit că dacă tot îmi place să lucrez pe calculator aş putea să câştig şi bani din asta. Aşa a luat fiinţă Smart Stripei, firma la care lucrez eu alături de un asociat“, susţine Daniel.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite