Craiova: Cristian Bălă, doctor de suflete pentru jandarmii olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul jandarmeriei doljene se îngrijeşte de sănătatea sufletească a militarilor din nouă judeţe. Pentru a se întâlni cu enoriaşii săi cu uniformă, face sute de kilometri săptămânal. 

Preoţia este pentru părintele Cristian Bălă Nicolae o vocaţie: „A fost destinul meu să devin preot“, spune acesta. Doi ani a predat religia la liceu, iar în 1999 a fost hirotonit preot. Spune că şi-a dorit să ajungă preotul jandarmilor cu mult înainte de a se scoate un post la concurs. Asta, pentru că „este un mediu propice pentru a cultiva sămânţa lui Dumnezeu în sufletul oamenilor“, mărturiseşte părintele.

„Misiunea de preot a venit ca şi o chemare a lui Dumnezeu. A fost ceva firesc. De mic am cântat în corul bisericii, iar părintele Simion a fost cel care mi-a arătat calea“, mai povesteşte preotul. „A fi preot militar este ca şi cum ai fi un soldat în slujba lui Dumnezeu, dar şi al statului“, este crezul părintelui Bălă, care spune că „jandarmul are o misiune nobilă faţă de popor, de a veghea asupra liniştii cetăţeanului, iar preotul vine şi veghează asupra liniştii sufleteşti a jandarmului“.

În curtea celor două unităţi din Craiova se află o bisericuţă, unde jandarmii vin ori de câte ori simt nevoia, mai ales când se întorc din misiuni tulburaţi de cele văzute. „Militarii sunt cei care participă frecvent la misiuni, iar preotul este între ei să le sădească credinţa, pacea sufletească, pentru ca atunci când se întorc în familii să revină cu gânduri frumoase“. La parohiile din cele nouă judeţe aflate în subordinea jandarmeriei doljene, părintele Bălă desfăşoară atât activităţi pastorale, cât şi de educaţie moral-religioasă.


Activităţile duhovniceşti şi religioase se desfăşoară conform rânduielilor bisericeşti, după programul stabilit de preot, cu aprobarea comandantului unităţii. „E esenţială prezenţa unui preot printre militari. Dacă veţi urmări istoria veţi vedea că preoţii au fost prezenţi dintotdeauna în instituţiile militare“, explică părintele, adăugând că şi militarii, poliţiştii sau jandarmii sunt oameni, iar ispita lucrează şi asupra lor. „Unii au probleme în familii. Fiind în permanenţă între ei, aflu problemele cu care se confruntă şi încerc să-i sfătuiesc. Ca slujitor al lui Hristos, preotul vine în întâmpinarea lor, însă mărturisirea către preot trebuie făcută din proprie iniţiativă“, explică părintele, care pe mulţi a reuşit să-i scape de gândurile negre din timpul misiunilor.
 
Pe vremea când stagiul militar era obligatoriu, preotul a fost pus în faţa unor încercări deloc uşoare: „Unii aveau probleme sentimentale, alţii îşi puneau problema suicidului din cauză că nu voiau să facă armata. Le-am îndepărtat aceste gânduri negre, i-am făcut să revină la sentimente mai bune faţă de îndatoririle pe care le a veau faţă de patrie. Au fost şi militari în termen la care am descoperit în timpul stagiului că aveau înclinaţii sataniste. La plecarea din unitate, unul dintre aceştia a venit şi mi-a spus că ar vrea să devină preot“. „Pentru a depăşi situaţii dificile este nevoie de credinţă, dar căinţa este calea spre Dumnezeu“, ne sfătuieşte părintele Bălă.

NĂSCUT 16 iunie 1974, Caracal.
STUDII Facultatea de Teologie Craiova.
FAMILIE Căsătorit, are un copil.

Ce-i place
Hrana spirituală. Ca pasiuni lumeşti spune că are pescuitul şi lectura. Este mulţumit atunci când este căutat de oameni pentru a-i ajuta să depăşească încercările.

Ce nu-i place
Dualismul unor oameni, care spun una, iar peste câteva clipe alta. Nu-i place că mulţi dintre ei nu mai respectă valorile morale, iar alţii le-au pierdut şi se lasă duşi după cum bate vântul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum decurg catehezele cu jandarmii?
De obicei avem discuţii libere. Îi îndemn să-şi îndeplinească îndatoririle. Oamenii îşi orânduiesc viaţa după propria chibzuinţă, dar Biblia este un îndrumător spre mântuire. Citind Scriptura, mergând la biserică, oamenii pot trece mult mai uşor peste greutăţi.

Suntem în postul Sfintei Marii. Ce-i sfătuiţi pe jandarmi?
Să mănânce cu chibzuinţă. Iisus spunea: „În desfătarea pântecului îţi vei afla pieirea“. Credincioşii trebuie să ţină cont că postul trebuie ţinut trupeşte şi sufleteşte.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite