Craiova: Centrul istoric nu este protejat prin lege de şase ani din cauza unei greşeli în lista monumentelor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul vechi al Craiovei, înscris ca monument istoric, a fost greşit delimitat de minister şi a rămas aşa timp de şase ani. Conducerea DJCCPCNDolj admite că un avocat priceput ar fi putut invoca greşeala pentru a fenta Legea monumentelor istorice, care impune avize speciale pentru demolarea sau modificarea clădirilor.

Lista monumetelor istorice din judeţul Dolj, postată pe site-ul Ministerului Culturii, cuprinde, pe lângă imobile sau situri arheologice, şi centrul istoric al Băniei, ca zonă protejată de lege. Aşa cum este normal, centrul este delimitat printr-o enumerare de străzi care ar trebui să definească un perimetru.

Spunem ar trebui pentru că respectivele artere, marcate pe hartă, formează mai degrabă o acoladă decât un perimetru. Din tabelul oficial fac parte străzi precum Matei Basarab, Ştirbei-Vodă sau Constantin Brâncuşi, însă lipsesc alte artere importante care să grăniţuiască zona vizată. În aceste condiţii, ideea de centru istoric dispare din punct de vedere legal.

Ministerul a fost sesizat încă de anul trecut Potrivit conducerii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Dolj, greşeala a fost sesizată, fiind expediată încă de anul trecut o înştiinţare către Ministerului Culturii. „În martie 2009 am trimis o sesizare la minister, însă nu s-a produs nicio modificare. Aşteptăm, pentru că pe data 12 august, anul acesta, s-a reînnoit lista monumentelor istorice, aşa cum se întâmplă din cinci în cinci ani. Aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial, să vedem cum arată“, a declarat arhitectul Marcel Berendei, din cadrul DJCCPNC Dolj.

Potrivit acestuia, greşeala ar fi putut fi speculată de către cei care ar fi vrut să aducă modificări caselor din centru sau să demoleze imobile, dar erau împiedicaţi de legea privind protecţia monumentelor istorice. „Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat. În cei cinci ani, de când este această greşeală, nu au speculat-o“, a precizat Marcel Berendei.

Arhitectul Marcel Berendei

image

Lista monumentelor istorice în vigoare datează din 2004 şi ar fi trebuit actualizată, potrivit legii, anul trecut. Sarcina revine Institutului Naţional al Patrimoniului, înfiinţat chiar în 2009, ai cărui reprezentaţi susţin că documentul este „în curs de publicare“. Mai precis, noua listă ar urma să apară în Monitorul Oficial abia peste o lună, prelungindu- se perioada în care întreg centrul istoric al Craiovei rămâne fără protecţie.

Aceasta nu este singura greaşeală din lista cu pricina. Potrivit arhitectului Berendei, mai multe sit-uri arheologice din judeţul Dolj nu sunt bine delimitate. „De exemplu, în loc să scrie că se află la 3 kilometri de sat, scrie că sunt la 300 de metri“, explică arhitectul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite