Craiova: Alexandru Palada pune bolnavii pe picioare prin mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Palada
Alexandru Palada

Şi-a dorit încă din liceu să devină medic, reuşind ca, după absolvirea facultăţii, să-şi deschidă în Bănie propriul cabinet de fizio-kinetoterapie.

Alex, cum îi spun prietenii, povesteşte că şi-a dorit încă din adolescenţă să devină doctor. L-au încurajat să-şi urmeze visul şi părinţii, care i-au fost mereu alături şi l-au susţinut atunci când a decis să se înscrie la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. După doi ani în care a studiat medicina generală, tânărul a ales să se specializeze în fizio-kinetoterapie.

Cabinet dotat cu aparatură modernă

După absolvirea facultăţii, a lucrat o perioadă la un centru de recuperare medicală din Târgu-Mureş, oraş în care, la un moment dat, ar fi vrut chiar să se stabilească. A renunţat la idee după ce a constatat că în zona respectivă kinetoterapia nu este populară şi a încercat să-şi facă loc pe piaţa din capitală. În schimb, în Bucureşti concurenţa acerbă era de natură să ucidă în faşă orice nouă iniţiativă, astfel că Alex a decis, în cele din urmă, să revină în oraşul de baştină.

A început să-şi amenajeze cabinetul din Craiova anul acesta, în februarie, atunci când a comandat şi dotările speciale de care avea nevoie. În prezent, Alex profesează, dar îşi continuă şi studiile, pentru a obţine titlul de master în recuperare neuromotorie. Cu ajutorul aparaturii moderne, tânărul medic şi soţia sa pot trata orice afecţiuni ale sistemului muscular şi ale celui osos. „Avem un aparat pentru recuperare destinat celor care suferă de paralizie, o bicicletă medicală, o cuşcă Rocher, o bancă specială pentru recuperare, o roată de umăr şi un aparat pentru glezne“, enumeră Alex doar o parte din dotările cabinetului.

Tratează paralizia, fracturile şi entorsele

La serviciile sale apelează doljeni afectaţi de paralizie, persoanele care au suferit fracturi, entorse, luxaţii şi rupturi de ligamente sau cele care au probleme din cauza unor traumatisme sau deviaţii ale coloanei vertebrale. „În plus, avem o salină unde pot face tratament cei care suferă de afecţiuni respiratorii, dar şi aerosoli pentru afecţiuni precum sinuzita, rinita şi multe altele“, explică medicul. Tot la el pot apela şi cei care vor să facă exerciţii pentru creşterea flexibilităţii articulare, dar şi gimnastică prenatală, postnatală sau de întreţinere.

„Terapiile prin mişcare, înainte sau după naştere, încep să devină populare şi la noi. Se pot face exerciţii pentru perioada de dezvoltare a fătului, dar şi unele specifice perioadei postnatale“, precizează Alex. La cabinetul său se oferă şi masaj terapeutic, de relaxare şi întreţinere, anticelulitic sau relfexogen. „Mai facem şi tratamente cu parafină, cu ajutorul cărora se tratează afecţiunile reumatice“, încheie medicul.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce fel de persoane apelează la serviciile tale?

Clienţii noştri vin în special pentru fi zioterapie şi kinetoterapie. Avem pacienţi cu probleme la nivelul coloanei vertebrale sau care au suferit traumatisme specifi ce sportului: rupturi de ligamente, fracturi, entorse.

2. Sunt fizioterapia şi kinetoterapia populare printre olteni?

Oamenii sunt deschişi la fi zioterapie, dar unii se sperie când aud de kinetoterapie, e un termen nou pentru ei.

3. Ce alte metode de recuperaremai foloseşti?

Aş aminti electrostimularea, care e recomandată mai ales persoanelor cu afecţiuni articulare.

Ce-i place
„Ador sportul, în general, iar schiul este preferatul meu. Îmi place să cresc, să simt că evoluez, nu că bat pasul pe loc“.

Ce nu-i place
„Detest minciuna şi nu suport persoanele lipsite de modestie, pe cele care cred că le ştiu pe toate“.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite