Craiova: Adrian Cîrlea, preot budhist în weekend, bodyguard în timpul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olteanul, în vârstă de 32 de ani, este unul dintre cei opt preoți budhişti din Europa din tradiția Jodo Shinshu. În urmă cu un an s-a angajat ca agent de pază la o firmă din București și s-a înscris la filosofie.

Adrian s-a îndrăgostit de budhism la 17 ani, când era încă la liceu. Deși este rocker până-n măduva oaselor, s-a tuns zero și a renunțat la alcool și țigări pentru religia sa. „Totul a început după ce am citit «Istoria Religiilor» de Mircea Eliade. Mi s-a părut foarte interesantă religia budhistă", povestește el. Așa că a început să caute informații despre budhism pe internet sau în cărți de specialitate.

După trei ani, și-a dat seama că ar vrea să trăiască în această religie. A scris două cărți despre budhism. A luat legătura cu membri ai comunităților budhiste din Europa, iar în 2002 a fost „botezat“, în cadrul unei conferințe în  Elveția. S-a întors apoi în țară şi a înființat o asociație budhistă, prima din România în tradiția Jodo Shinshu, pe care a denumit-o "Asociaţia Buddhistă Jodo Shinshu din România". 

Adrian a început să  traducă şi să scrie cărți despre religia lui Buddha. "Am două cărți scrise de mine: "Budhismul compasiunii", care a apărut în 2005 și a fost tradusă  și vândută în mai multe țări europene, și "Calea Acceptării", care va fi lansată în toamnă. Până acum am tradus peste zece cărți din engleză în română pentru cei interesați de această religie", susține bărbatul. În 2003 a plecat în Japonia, la Kyoto, unde se află Templul Principal al Tradiției Jodo Shinshu. Aici, împreună cu alți 34 de candidați din Europa și America, a dat mai multe teste pentru a deveni preot budhist.

"Au fost zece zile de examene. A fost destul de dificil, mai ales că eu m-am pregătit singur", spune Adrian. După ce s-a întors în țară, în 2004, a format un dojo, adică un fel de templu mai mic, la Craiova, unde își ține slujbele aproape în fiecare duminică. "Nu  este obigatorie convertirea religioasă a participanților. Sunt bineveniți toți cei care vor să afle cât mai multe despre budhism, indiferent de  motiv", lămurește lucrurile olteanul.

Ține slujbe în chineza veche, dar există şi o traducere în limba română a acesteia. În momentul de față sunt 20 de simpatizanți care frecventează centrul, dintre care zece s-au convertit deja la budhism. Adrian este invitat foarte des la diferite temple budhiste din Europa unde ține slujbe. "Am fost chemat chiar și în temple din  Japonia pentru a ține cuvântări sau în casele oamenilor", recunoaște preotul budhist. Bărbatul spune că, de când a trecut la religia asiatică, își cunoaște mai bine  limitele și se simte mai liber din punct de vedere spiritual. A fost nevoit să se tundă și să treacă la un mod de viață, mai sănătos. "Am fost și voi fi în continuare rocker. Îmi place foarte mult black metalul. La 26 de ani, în schimb, a trebuit să mă tund zero - până atunci aveam părul foarte lung. De asemenea, nu mai beau alcool, nu mai fumez și am devenit vegetarian", spune bărbatul.

În urmă cu un an, Adrian a venit în București. Împins de nevoile financiare,  deoarece este voluntar în "meseria" de preot budhist, scoţând chiar bani din propriul buzunar câteodată, olteanul s-a angajat ca bodyguard la o firmă de pază și protecție. El a avut mai multe intervenții în care a trebuit  să-și folosească forța fizică dar, spune el, niciodată nu a provocat vreun  scandal, ci doar s-a apărat. 

ÎNTREBĂRI:

Părinții tăi sunt ortodocși. Nu s-au supărat când le-ai spus că vrei să devii  budhist?

Nu, chiar deloc. Mama a fost foarte fericită pentru că acum nu am voie să fumez  și să beau alcool. Până să devin budhist, beam multă vodcă. Acum m-am cumințit.  

Pe când primul templu budhist din România?

Nu știu deocamdată când va fi gata, dar mă străduiesc să-l ridic cât de curând.  Am strâns material de construcții pentru că aș vrea să-l construiesc undeva  lângă Craiova. Singura problemă e legată exclusiv de bani, dar sper să reușesc  să strâng suma necesară. 

PROFIL: Adrian Cîrlea (Shaku Josho, numele budhist)
Data și locul nașterii: 23 septembrie 1977, Craiova
Studii: Student la Filosofie, la Universitatea din Craiova, în anul I Familie: Are o prietenă, pe care o cheamă Ioana.

Ce-i place: "Călătoriile, în special la munte. Îmi place mult  culturismul și merg regulat la sală. Ador lectura, în special cea despre  budhism", spune Adrian.  

Ce nu-i place: "Lucrul pe care îl detest cel mai mult în lumea asta este lipsa de loialitate față de o persoană sau față de un scop. De asemenea, nu îmi plac oamenii care trec de  la o stare la alta foarte repede, care se răzgândesc dintr-un minut într-altul",  recunoaște buddhistul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite