Craiova:18 milioane de euro pentru închiderea Doljchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMV Petrom vrea să demoleze instalaţiile şi să decontamineze terenurile din zonă. Închiderea Doljchim a intrat în linie dreaptă. Petrom a anunţat că a pregătit banii pentru închiderea combinatului înainte de sfârşitul lui 2010.

Grupul OMV Petrom a publicat rezultatele financiare pe 2009, un an cu multe veşti proaste pentru angajaţii companiei de la Doljchim. Conducerea Petrom a anunţat la sfârşitul anului trecut că va renunţa la activitatea de petrochimie, din care avea numai pierderi, şi va închide combinatul chimic de la Craiova înainte de sfârşitul lui 2010. Petrom şi-a pregătit, de altfel, şi „terenul”. Raportul financiar al companiei pe 2009 arată faptul că Petrom a pregătit 18 milioane de euro ca să „şteargă” de pe faţa pământului Doljchim, singurul producător de îngrăşăminte chimice din Oltenia şi printre puţinele din ţară. În document se precizează că banii sunt destinaţi operaţiunilor de restructurare a Doljchim, de demolare a instalaţiilor şi decontaminare a terenurilor din zonă.

Sindicatele, spectatoare la închiderea combinatului

De altfel, primele disponibilizări au fost deja făcute în luna februarie, când 376 de angajaţi din cei aproape 1.000 ai combinatului au rămas fără loc de muncă. Oamenii, mulţi dintre ei cu o experinţă în cadrul Doljchim de zeci de ani, au primit plăţi compensatorii de 35.000 de lei. În mod surprinzător, sindicatele din cadrul combinatului nu au reacţionat decât cu resemnare la decizia de închidere a combinatului. „Noi mergem în pierdere acum, aşa că toată lumea se aştepta la această măsură. Nu am făcut niciodată parte din planul generos al Petrom, nu s-a investit în acest combinat. Practic, ne scot din business-ul lor, iar dacă avem noroc, ne ia şi pe noi cineva. Cei de la Petrom ne-au spus că sunt interesaţi de vânzare, iar dacă cineva vine cu o ofertă concretă, scrisă, îl vor vinde”, declara în urmă cu două luni Gheorghe Băiaşu, lider de sindicat în cadrul Doljchim. Nu l-a vrut însă nimeni. Combinatul a vândut în 2009, potrivit datelor din raportul Petrom, cu 37% mai puţin, ajungând la 316.000 de tone de îngrăşăminte. „Vânzările pe piaţa internă precum şi pe piaţa externă au scăzut semnificativ, cauza fiind lipsa cererii şi creşterea dificultăţilor în obţinerea de surse de finanţare în sectorul agricol. Prin urmare, Doljchim a fost forţat să reducă şi ulterior să oprească temporar producţia de îngrăşăminte. Livrările la export au reprezentat aproximativ 30% din totalul vânzărilor”, se arată în raportul Petrom.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite