Craiova: Solomon vrea centru istoric după modelul Cracoviei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Solomon vrea centru istoric după modelul Cracoviei
Craiova: Solomon vrea centru istoric după modelul Cracoviei

Edilul-şef Antonie Solomon a anunţat azi că vrea să implementeze modelul oraşului polonez Cracovia, pe care l-a vizitat recent, pentru reabilitarea Centrului Istoric al Băniei. Proiectul de reabilitare va costa 20,5 milioane euro şi face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană.

Primarul a precizat însă că, deşi în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului, proiectul include lucrări care vizează amenajarea esplanadelor, a unor piaţete publice, a spaţiilor verzi şi înlocuirea reţelelor de utilităţi pe mai multe străzi, Primăria nu poate investi în renovarea faţadelor în cazul clădirilor care nu îi aparţin. „Polonezii au forţat puţin şi statul a virat bani pentru reabilitarea clădirilor care nu aparţineau Primăriei. Deşi statul acordă subvenţii pentru termoizolarea blocurilor, la proprietarii de case nu s-a gândit nimeni”, a spus Solomon. Primarul a admis că, spre deosebire de edilii din Cracovia, care au conservat perfect centrul istoric, în zona centrală a Craiovei au apărut tot felul de mastodonţi de sticlă lângă clădiri de patrimoniu. „Ne-am cam bătut joc”, a conchis Solomon, adăugând că reabilitarea zonei centrale va dura doi ani, iar riveranii vor intra în perimetru pe bază de cartelă.


Proiectul polonez, dat pe cel românesc


Deşi a declarat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost fascinat de modul în care polonezii atrag turiştii în Cracovia cu centrul lor istoric, Solomon a recunoscut în final că la licitaţia organizată pentru elaborarea proiectului tehnic a câştigat o firmă care nu va urma acest model. „Noi am fost la Cracovia la invitaţia unei firme care a participat la licitaţie, dar nu a câştigat. Cea care a fost desemnată câştigătoare este firma Proiect din Craiova, care a venit cu o altă viziune”,a  spus Solomon.
Potrivit edilului-şef, o comisie interministerială va veni la Craiova pe 23 septembrie pentru evaluarea PIDU, document întocmit de Primăria Craiova pentru atragerea celor 90 milioane euro puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru polul de creştere Craiova, prin Programul Operaţional Regional.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite