Craiova: Constantin Lupşoiu, matematicianul pasionat de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Constantin Lupşoiu, matematicianul pasionat de şah
Craiova: Constantin Lupşoiu, matematicianul pasionat de şah

Este doctor în matematică, dar dă curs oricărei provocări pentru a juca şah. Principalul lui ţel este să învingă capacitatea computerului la cel mai înalt nivel.

Constantin Lupşoiu a făcut parte din tagma profesorilor universitari importanţi ai catedrei de matematică - informatică de la Universitatea din Craiova. A ieşit la pensie şi se obişnuieşte greu cu acest statut. Deşi s-a născut în Gorj a cunoscut consacrarea în Craiova, fiind fascinat de matematică.

A început să joace şah din clasa a VIII-a. „Am jucat cu piesele construite de mine. Pe vremea aceea nu prea se găseau piese de şah“, îşi aminteşte Constantin Lupşoiu începutul în sportul minţii.

Nu a obţinut rezultate importante în şah. L-a privit mai mult ca pe un hobby. „Şahul l-am practicat din plăcere, nu am făcut o profesie din asta. Nici nu aveam timp să particip la concursuri“, povesteşte fostul profesor universitar. Acesta a explicat legătura dintre matematică şi şah: „Îmbin logica din matematică cu logica şahului, care pune în practică algoritmii combinatoriali. Matematica şi şahul scot în evidenţă aplicaţii din teoria deciziilor şi din cea a jocurilor.

Citeşte întreaga poveste a fostului profesor universitar în

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite