Craiova:Roxana Olteanu conduce Consiliul Judeţean al elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova:Roxana Olteanu conduce Consiliul Judeţean al elevilor
Craiova:Roxana Olteanu conduce Consiliul Judeţean al elevilor

Sigură pe ea şi convinsă de forţa argumentelor, a mers în Parlamentul României, pentru a fi vocea tinerilor nemulţumiţi de legea care îi priveşte în mod direct.

Să o cunoşti este mai presus de încântare, e de-a dreptul fascinaţie şi onoare. Şi nu sunt deloc vorbe care să nu îşi găsească locul într-un portret al Roxanei Olteanu, eleva deja celebră a Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti. Îşi spune numele discret, dar cu un ton ferm şi cald în acelaşi timp, şi nu se repede în a da frâu liber unui val de laude, cum, de altfel, o fac cu o deosebită bucurie cei ce o cunosc foarte bine.  De la prima vedere, înţelegi că Roxana este o adolescentă avidă de cunoaştere, preocupată să afle mereu lucruri noi, benefice atât ei, cât şi celor de o vârstă cu ea.

Preşedintele elevilor, manager de proiect

De numele Roxanei Olteanu se leagă succesul proiectului „Învaţă, creează, zâmbeşte“, cel care a adus în Fundaţia Fraţii Buzeşti 8.000 de euro. „Nu este doar meritul meu acest proiect. A fost o muncă de echipă. Am concurat cu oameni cu experienţă în domeniu, care scriseseră multe proiecte europene“, mărturiseşte tânăra. Însă, până aici, Roxana a muncit foarte multe. La nici 12 ani intra în Consiliul Local al Copiilor, unde, deşi nu a stat foarte mult, a fost suficient cât să îşi dea seama cât este de important să vrei să devii un bun strateg, să cauţi în tine cele mai bune idei şi să vrei să le pui în practică. Aşa a ajuns pe rând preşedintele Consiliului Consultativ al Elevilor, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, secretar executiv al Consiliului Naţional al Elevilor, iar lista poate continua.

Se ia în serios, crede în tinerii serioşi

Citind Legea Tinerilor şi-a dat seama că sunt acolo paragrafe care nu o reprezintă, iar după un sondaj printre adolescenţi a constatat că nemulţumiri sunt multe. Două dintre ele a şi ţinut să le mărturisească la tribuna Parlamentului României, cu accent deosebit pe consultarea tinerilor atunci când se iau hotărâri în numele lor. „Îmi doresc să fim întrebaţi cum să se cheltuiască banii care ne sunt destinaţi. Poate vrem mai multe proiecte serioase şi mai puţine concerte anonime“, afirmă Roxana. Se fereşte de generalizări şi de formule încăcate de prejudecăţi, cum ar fi „tinerii nu mai citesc“.

Bun strateg, cu sensibilitate de poet şi suflet de voluntar

La 17 ani are deja un volum de versuri publicat, „Sapere aude!“, şi este membru cu drepturi depline al Societăţii Scriitorilor Olteni. Semnătura şi-a pus-o deseori pe paginile revistelor de cultură, iar sensibilitatea şi-a exploatat-o în concursuri de creaţie gen „Mihai Eminescu“ şi „Marin Sorescu“, pe care le-a onorat cu semnificative premii. Le este recunoscătoare celor care au crezut în ea şi îi respectă de oamenii care îşi rup din timpul lor pentru a face voluntariat în folosul comunităţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite