Craiova: Comorile boierilor de altădată, la magazinul de antichităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un Rolex Submariner în oţel poate fi achiziţionat din magazin cu 4.500 lei. Sute de obiecte de artă vechi de secole îşi aşteaptă cumpărătorii în cel mai vechi magazin de antichităţi din Bănie.

O atmosferă ca în sufrageria bunicii te întâmpină în subsolul micuţ dar cochet al clădirii aflate în spatele Bisericii Sfântul Ilie. Obiecte vechi, folosite odinioară de mari boieri ai Craiovei, stau „cuminţi“ pe rafturi, pe pereţi sau pe pardoseală şi îşi aşteaptă cumpărătorii. Sunt îngrămădite aici sute de istorii, poveşti de dragoste, drame, tragedii şi despre toate poate să-ţi vorbească zile în şir Anton Mehedinţu, proprietarul celui mai vechi magazin de antichităţi din Bănie. Prăvălia a deschis-o acum 11 ani, dar „boala“ e veche. Pe vremea când craiovenii nu cunoşteau altă viaţă decât aceea de la fabrică şi cea de familie, Anton Mehedinţu cutreiera casele cunoştinţelor în căutarea unor comori mai mici sau mai mari care să-i completeze colecţia de obiecte de artă.

Şi acum „miroase“ valoarea unei piese şi se bucură de frumuseţea ei ca nimeni altul. „La noi n-o să găsiţi kitchuri, ca în Bucureşti, nu primim aşa ceva. Oamenii vin aici pentru că au încredere, e important să fii om în domeniul ăsta. Primim obiectele în regim de consignaţie, dar nu percepem comision pentru timpul cât se află în magazin, doar la vânzare se plăteşte. Despre preţuri pot să spun că sunt la jumătate faţă de cele practicate în alte oraşe din ţară“, a spus Mehedinţu.


Obiecte de artă pe toate gusturile


Iar în magazin la Mehedinţu „Muncitorul“, după cum i se mai spune negustorului, găseşti orice. Mobilier vechi de un secol în stilurile Art Nouveau, Art Deco, Biedermayer sau Rococo, ceasuri de mână, de buzunar, de perete sau podea Patek Philippe, Vacheron Constantin, Rolex, Omega sau Longines, statuete din bronz, marmură sau alabastru pe care le găseai în locuinţele somptuoase ale boierilor de altădată sunt doar câteva dintre obiectele din magazin. Şi apoi mai sunt şi piese care se odihneau în urmă cu un veac doar pe mesele doamnelor din înalta societate: tăvi, sfeşnice, cupe sau obiecte personale de toaletă, toate făcute din argint masiv.


Oamenii care vin să lase obiectele aici sunt, în general, cei care se mută în altă parte sau cei care au găsit aceste obiecte prin casă şi s-au gândit să le valorifice pentru că au nevoie de bani, susţine Anton Mehedinţu. În privinţa clienţilor, aceştia sunt, în general, oameni cu bani. „Vin la mine cei care cunosc arta şi obiectele pe care le am expuse în magazin, dar nu au atât de mulţi bani şi, în special, cei care au o locuinţă mare şi au înţeles valoarea unui astfel de obiect de artă în casă“, a declarat Anton Mehedinţu.

Preţuri ale obiectelor de artă


Gramofon-2.200 lei
Ceas Rolex Submariner-4.500 lei
Ceas Rolex DateJust- 1.800 lei
Set perie şi oglinjoară din argint-1.150 lei
Stilou Faber Castell-680 lei
Pendulă de podea- 6.700 lei
Set de ceai Bavaria-630 lei
Vitrină de mahon-1.900 lei

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite