Bolnav din România: "Să vă fie ruşine, domnilor doctori! Ne trataţi ca pe nişte gunoaie!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Unii studenţi la Medicină spun că fac facultatea de formă.
Craiova: Unii studenţi la Medicină spun că fac facultatea de formă.

Două articole publicate zilele trecute, care aduc în atenţia publică nivelul slab de pregătire al studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, a generat reacţii în rândul românilor. Cei mai mulţi reclamă dezastrul din Sănătate şi îi acuză pe doctori de incompetenţă. 

Interviurile-articol "Student la Medicină: «Gastrita e o gaură în burtă». Profesor universitar: «Sunt jalnici! Le dau note cu TVA»" şi "Student la Medicină: «Am trecut examenele din noroc». Profesor universitar: «E jale! Habar n-au!»" au determinat românii din toate colţurile ţării să vorbească despre starea jalnică în care se află sistemul medical şi să caute vinovaţii pentru această situaţie.

Citiţi şi:

Student la Medicină: „Gastrita e o gaură în burtă“. Profesor universitar: "Sunt jalnici! Le dau note cu TVA“

Povestea omului care a revenit dintre monştri, după 24 de ani de suferinţă GALERIE FOTO

Părerile sunt împărţite: o mare parte îi blamează pe profesorii universitari care "i-au ajutat pe studenţi să devină criminali cu diplomă de medici", după cum ne-a scris un tânăr, semnat Pialca.

"Medici tineri nu pot profesa din cauza boşorogilor"

Un alt cititor Adevărul, care a mărturisit că este nevoit să calce frecvent pragul spitalelor din Banat şi care a postat un comentariu sub pseudonimul Piglet, cere o măsură radicală în acest domeniu. "Să vă fie ruşine, domnilor doctori! Ne trataţi ca pe nişte gunoaie! Stau nesimţitele de doctoriţe la cafele, ţigări, şi nici nu te bagă în seamă! Eu cred că ar trebui să vină o nouă generaţie de medici care poate şi-ar da interesul. Degeaba îi vorbiţi de rău pe tineri! Ei n-au nicio şansă! E o mafie în medicină şi în sistemul sanitar românesc şi asta numai din cauza medicilor bătrâni, care nu ar lăsa tinerii să lucreze. Stau în posturi cheie şi nu lasă tinerii să profeseze. Posturile se moştenesc sau se obţin cu pile şi foarte mulţi bani. Lăsaţi-i pe medicii tineri să lucreze! Nu-i denigraţi! Avem foarte mulţi medici tineri valoroşi care nu pot profesa din cauza boşorogilor care nu vor să se pensioneze!", este părerea tânărului, postată pe site-ul Adevărul.

Citiţi şi:

Student la Medicină: "Am trecut examenele din noroc". Profesor universitar: "E jale! Habar n-au!"

Alex, student la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, are o nedumerire: "Cine îi obligă pe profesori să îi treacă pe aceşti studenţi?", se întreabă studentul. Alex povesteşte cum stau lucrurile în capitala Ardealului. "La multe materii promovabilitatea este 100% pentru că profesorii nu doresc să îşi «încarce inutil» programul în sesiunea de toamnă, unde ajung 2-3 studenţi rătăciţi care nu s-au prezentat la examenul din vară. Situaţia nu are cum să se schimbe atât timp cât UMF-urile primesc bani / cap de student v.s. calitatea acestor absolvenţi", a scris Alex.

Doctor: "Multă materie, deloc logică"

Un medic din România şi-a expus părerea vis-a-vis de aceste probleme. "În timpul facultăţii dar şi după, am semnalat deseori profesorilor sau formatorilor că informaţia pe care trebuia să o asimilam noi, cursanţii, era prost prezentată, conţinea contradicţii, şi era foarte stufoasă, pe alocuri inutilă. Cam 70-75% din materia predată la facultate este balast. Totuşi, nu se renunţă la ea. Sistemul este urmatorul: 1. cât mai multă materie, daca se poate deloc logică. In felul acesta profesorii pot da note mari în functie de preferinte, adica de şpăgi", scrie un doctor, semnat Cristian. Acesta vorbeşte despre vrajba din interior. "Volumul de muncă mare, lipsa de interes face ca medicii rezidenţi să beneficieze de instruire practică doar în măsura în care se străduiesc singuri să o obţină, adică pe furate, cu preţul jignirilor, umilinţelor, şicanelor pe care medicii plafonaţi nu se vor sfii să le arunce tânărului pe care îl văd interesat de meserie", povesteşte doctorul.

Profesor la Medicină: "Le dau note cu TVA!"

Cadrele didactice din Oltenia spun că tinerii de la Medicină nu învaţă suficient, încât să merite halatul alb. „Le dau note  cu TVA. Dacă unul merită 5, îi pun 8 sau 9.  Acum cei care au nota 10 sunt de fapt de 8.  Fac asta pentru că altfel ar pica trei sferturi dintre ei şi nu ar mai ajunge niciunul în ultimul an de facultate. Dacă le spui o frază de 13 cuvinte, nu sunt în stare să o reproducă. Lor le trebuie propoziţii simple. Am ajuns să-i întreb «Nu-i aşa că...?», iar ei să aprobe. Nu au noţiunea cititului. Te cruceşti! Şcolarii din clasa a doua sunt mai deştepţi“, a declarat dr. Alexandru Cameniţă, profesor de neurochirurgie la UMF Craiova. Prof. univ. dr. Corneliu Sabetay susţine cele de mai sus: „Studenţii nu au nici măcar cunoştinţe generale. Cum intră în facultate, aşa pleacă“, a afirmat profesorul de chirurgie pediatrică, la UMF din Bănie.


Vieţile curmate nasc semne de întrebare

În Oltenia au fost numeroase cazuri în care pacienţii au murit, iar familiile acestora i-au acuzat de malpraxis pe doctorii care i-au tratat. La Colegiile Medicilor din Oltenia au fost depuse în ultimii ani zeci de plângeri împotriva mai multor cadre medicale.

A decedat, după întreruperea de sarcină


O tânără în vârstă de 18 ani a murit în urmă cu două luni în Spitalul Nr. 1 din Craiova, după un chiuretaj făcut de către medicul Marian Galbenu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Mehedinţi. Rezultatele autopsiei se vor afla în zilele următoare. Surse de la Institutul de Medicină Legală spun că au fost găsite înţepături în vezica Lucicăi Talegă (18 ani), provenite cel mai probabil de la întreruperea de sarcină.

A născut după chiuretaj


Lucian Talegă, soţul fetei, a depus o plângere la Colegiul Medicilor din Mehedinţi şi la Parchet, împotriva ginecologului, care a ocupat şi funcţia de preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din Mehedinţi. Doctorul Galbenu susţine că nu este vinovat de cele întâmplate. Presa locală a relatat în repetate rânduri despre alte situaţii asemănătoare, cum ar fi cea în care o femeie a născut, după ce a fost chiuretată de dr. Galbenu. În urmă cu câteva săptămâni, o altă tânără a ajuns în stare gravă la spital, după ce a suferit o intervenţie făcută de acelaşi ginecolog. Dezvăluiri despre acest caz, cât şi rezultatele autopsiei Lucicăi Talegă, săptămâna viitoare, în .

craiova
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite