Craiova: Chitariştii, în competiţie artistică astăzi în Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Chitariştii, în competiţie artistică astăzi în Bănie
Craiova: Chitariştii, în competiţie artistică astăzi în Bănie

După ce „s-au încălzit“ în Salonul Medieval al Casei Demetrescu, concurenţii au inundat cu muzica lor Galeria Vollard. Primul în concurs a intrat Radu Ionescu, elevul Liceului de Artă Marin Sorescu, al cărui microrecital a inaugurat aseară prima ediţie a Festivalului-Concurs de Chitară Craiova 2009.

22 de tineri s-au înscris în festivalul organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu. În această dimineaţă, 14 nume erau trecute pe lista participanţilor la concursul care se va încheia diseară cu un recital extraordinar, susţinut de  Stan Zamfirescu, unul dintre cei mai importanţi chitarişti ai momentului, care face parte şi din juriu. „Am vrut să fiu alături de ei, pentru că ştiu cum este la început de drum. M-am simţit onorat de invitaţia de a reveni la Craiova, unde în ’99 am participat la festivalul internaţional ce s-a desfăşurat la Filarmonica Oltenia“, a mărturisit tânărul doctorand al Universităţii de Muzică Bucureşti. Decizii în privinţa evoluţiei concurenţilor vor lua şi profesorii Liviu Georgescu, preşedintele Fundaţiei Române pentru Chitară, şi Mihai Cristian Mihăescu, dascăl la Colegiul Ştefan Velovan.

Vârstele, unite în acorduri de chitară

Craioveni sau bucureşteni, elevi sau studenţi, parte din categoria de vârstă 13 – 17 ani sau din cea peste 17 ani, concurenţii s-au armonizat de la primul acord de chitară. Fiecare îşi are povestea sa. Liviu Enea învaţă la Grupul Şcolar Transporturi Căi Ferate şi a început să studieze chitara acum trei ani, iar în festival a intrat pentru a se obişnui cu atmosfera de concurs. Pentru proaspătul student al Conservatorului craiovean, Răzvan Nicolae, chitara a fost întâi pasiune, apoi a vrut-o profesie. Bucuroşi de festival s-au declarat şi interpreţii din capitală, printre aceştia numărându-se Serghei Manaf, de la Liceul Jean Monet, Bogdan Mihăilescu, Andreea Preda, ambii elevi la Liceul de Muzică George Enescu, Matei Constantin, absolvent al Liceului de Arhitectură. Primul care a spart gheaţa astăzi a fost Radu Ionescu, elev la Marin Sorescu, mult premiat la nivel naţional şi internaţional.

Premii la fiecare categorie de vârstă

Câştigătorii primei ediţii a Festivalului – Concurs de Chitară Craiova 2009 vor fi răsplătiţi cu premii cuprinse între 200 şi 400 de lei, iar toţi participanţii vor primi diplome. „Noi vrem să-l transformăm în festival internaţional, la care să dăm premii de mii de euro“, a declarat Alexandru Stuparu, directorul Casei de Cultură Metrescu. Principalul criteriu de departajare al juriului este interpretarea. „Vom urmări şi implicarea în actul artistic, gradul de dificultate al repertoriului, dar şi ţinuta scenică“, a precizat Liviu Georgescu, profesorul Liceului Enescu.  Gala laureaţilor va avea loc mâine dimineaţă, la ora 10.00.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite