Centrul istoric al Craiovei va fi reabilitat fără Bazarul de pe Lipscani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazarul Băniei, vechi de peste un secol, face legătura între două artere importante
Bazarul Băniei, vechi de peste un secol, face legătura între două artere importante

Proiectul de reabilitare a centrului istoric al Băniei a fost declarat neeligibil pentru că Bazarul nu face parte din domeniul public. Consilierii locali sunt convocaţi marţi în şedinţă extraordinară pentru a aproba din nou proiectul european fără pasajul pietonal cu pricina.

Deşi a fost depus spre aprobare la începutul anului, proiectul de „amenajare şi revitalizare a centrului istoric din municipiul Craiova“ nu a primit nici până acum toate aprobările. Ultima piedică a venit din cauza unei greşeli a municipalităţii craiovene, care a introdus în proiectul o suprafaţă de teren pentru care nu are drept de proprietate. Este vorba de Bazarul Băniei, pasaj pietonal care face legătura între străzile Lipscani şi Mihail Kolgăniceanu. Aleşii locali sunt covocaţi marţi, 20 spetembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, pentru a aproba noua formă a proiectului  care urmează să fie depus tot luna aceasta.

„În urma verificării conformităţii administrative şi a eligibilităţii, proiectul a fost declarat neeligibil“, se arată în raportul ce însoţeşte proiectul de hotărâre. Din documente reiese că a fost exclus Bazarul Craiovei, a carui documentaţie cadastrală pentru intabularea dreptului de proprietate a fost respinsă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru faptul că nu figurează în H.G. nr 141/2008 care aprobă inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Cetăţii Banilor.

Străzi reabilitate şi piaţete

Valorea totală a proiectului este de 76 de milioane de lei, bani ce urmează să fie investiţi în reabilitarea perimetrului considerat centru istoric. Municipalitatea şi-a propus să reabiliteze străzile Lipscani, România Muncitoare, Traian Demetrescu, Romain Rolland, Olteţ, Dreptăţii, Panait Moşoiu şi Buzeşti, cu această ocazie înlocuindu-se conductele de apă, canalizare şi de gaze.

De asemenea, reţeaua de iluminat stradal va fi înlocuită cu „lampadare ornamentale asemănătoare celor existente în perioada anului 1900 în centrul vechi“.Băncile vor relua modelul ales de E. Redont din băncile Parisului de la 1850, din lemn cu picioare din fontă turnată“, se arată în raportul aprobat de consilierii locali în 2010, care detaliază proiectul. Pe străduţele din centru îşi vor face apariţia şi cinci statui, precum şi două fântâni arteziene luminate cu leduri submersibile.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite