Centenarul avionului cu reacţie construit de Henri Coandă, sărbătorit la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Marinescu a declarat că vrea să organizeze o expoziţie Brâncuşi
Europarlamentarul Marinescu a declarat că vrea să organizeze o expoziţie Brâncuşi

Sute de persoane au vizitat în această săptămână expoziţia organizată în Parlamentul European cu prilejul împlinirii a 100 de ani de când Henri Coandă a prezentat la Salonul Aeronautic de la Paris primul avion cu reacţie din lume, denumit „Coandă 1910”.

Deschiderea oficială a expoziţiei organizate de europarlamentarul Marian Jean Marinescu a avut loc miercuri, la eveniment fiind prezenţi, printre alţii, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, dar şi primul cosmonaut român care a ajuns în spaţiu, Dumitru Prunariu, în calitate de preşedinte al Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS). Vizitatorii au putut admira macheta avionului Coandă 1910, realizată de inginerul Răzvan Bujor şi au primit monografia celebrului inginer român, semnată de Dan Antoniu.„Am ținut să marchez prin acest eveniment în Parlamentul European un secol de când Henri Coandă construia primul avion cu reacție din lume. Trebuie să atragem atenția asupra faptului ca un român a creat ceva care stă la baza transportului aerian modern de care ne bucuram cu toții”, a declarat Marian Jean Marinescu, care a precizat că are în plan şi alte evenimente care urmăresc promovarea României precum organizarea unei expoziţii Brâncuşi şi o prezentare a regiunii Oltenia.
Preşedintele PE Jerzy Buzek a subliniat faptul că, în calitate de inginer a studiat „efectul Coandă” în facultate şi că activitatea lui Coandă ar trebui să fie un exemplu pentru modul în care invenţiile pot sprijini competitivitatea în Europa unită. „Viitorul competitivităţii europene depinde de tehnologie. Nu vreau să progresăm scăzând cerinţele de mediu sau sprijinul pentru firme. Trebuie să câştigăm folosind invenţiile”,a declarat Buzek.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite