Craiova: Delia Caramaliu, jandarmeriţa pasionată de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A dat pe furiş examen la jandarmi şi acum a ajuns să fie unul dintre cei mai buni militari din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Delia Caramaliu “a spart” şablonul conform căruia meseria de jandarm se potriveşte doar bărbaţilor. La cei 25 de ani, tânăra îşi pune viaţa în pericol alături de colegii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, unde este sergent major. În fiecare dimineaţă Delia îşi leagă şireturile la bocanci, îşi pune uniforma, îşi verifică echipamentul de protecţie, pistolul şi aşteaptă o nouă misiune. „Nicio zi nu e la fel. Într-una te antrenezi, în alta eşti la intervenţii, şi aşa mai departe. Există posibilitatea să-ţi începi ziua printr-o misiune reală sau de exerciţiu“, spune jandarmeriţa. A trecut însă printr-o serie de peripeţii până să se vadă admisă la şcola militară. Tatăl, Alexandru Caramaliu, ofiţer rezervă în MApN, o îndrumase să urmeze totuşi o altă carieră. Mi-a plăcut tare mult haina militară. Poate şi faptul că tatăl meu era ofiţer de carieră mi-a insuflat fără să vrea această dragoste. Nu i-am spus că dau la şcoala militară. A aflat după ce am luat examenul. Îmi amintesc că aveam casa în renovare. Eu, mama şi fratele meu plecam dimineaţa cu personalul la examene, iar tata credea că suntem la plimbare prin oraş. Când a aflat că am fost admisă s-a bucurat însă enorm“, îşi aminteşte Delia. Şi, de atunci jandarmeriţa nu se dă în lături de la nicio intervenţie. Luptă cot la cot cu bărbaţii. Adoră ceea ce face,
iar colegii au numai cuvinte de laudă despre ea: „Este unul dintre cei mai buni jandarmi ai noştri. Este o luptătoare“.

Fără privilegii

Cum se împacă însă cu colegii de sex masculin? „Foarte bine. Acum nu mi se mai pare nimic pe dos. Unii dintre colegi chiar şi-au cizelat limbajul“, spune zâmbind Delia. Îşi aminteşte că, nu de puţine ori, alături de camarazi, a avut de înfruntat multe pericole. Unul s-a petrecut chiar de Sfânta Maria, când au fost solicitaţi la Drănic, la un scandal. „A fost o misiune grea. Eu şi colegii mei împreună cu cei de la poliţie am avut de înfruntat peste 150 de persoane, care deveniseră agresive. Aruncau cu pietre şi chiar au tras focuri de armă. A fost destul de dificil“, îşi aminteşte jandarmeriţa. A avut parte însă şi de misiuni care au impresionat: Summit-ul NATO de la Bucureşti. „Toată Gruparea de Jandarmi a fost dislocată acolo. A fost extraordinar de responsabilă acea misiune, dar şi unică. Noi supervizam, dar eram la rândul nostru supervizaţi“, povesteşte Delia. Familia şi pritenii s-au obişnuit cu ideea că au o luptătoare printre ei. Faptul că a îmbrăcat uniforma de jandarm a maturizat-o foarte mult, crede tânăra: “Sunt mari responsabilităţi la această armă. Dar, dacă ai ambiţie, dorinţă de a fi incoruptibil şi echidistanţă în judecarea cazurilor, nu ai cum să nu reuşeşti“. Şi în timpul liber are grijă de pregătirea fizică. Merge la fitness, pentru o pregătire profesională continuă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite