Craiova: Canionul Gorjului, un loc de o frumuseţe sălbatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Canionul Gorjului, un loc de o frumuseţe sălbatică
Craiova: Canionul Gorjului, un loc de o frumuseţe sălbatică

Cheile Sohodolului, una dintre cele mai frumoase chei calcaroase din ţară, se află în apropierea localităţii Runcu, la circa 12 kilometri de municipiul Târgu-Jiu.

Încă de la intrarea în Runcu, turistul e întâmpinat de frumuseţea şi sălbăticia locurilor, de formele naturale sculptate în relieful calcaros al stâncilor. Întregul traseu este o încântătoare zonă muntoasă cu peisaje demne de admiraţie, cu urme de istorie străveche, cu fenomene carstice de interes ştiinţific, şi cu floră şi faună caracteristice.

Atracţia zonei o oferă în primul rând relieful carstic în interiorul Munţilor Vîlcan care au aspectul unui canion săpat în stâncă. Valea, în chei, are fundul ocupat de apă.

Peştera Popii, adăpost al omului preistoric

Tot aici găseşti adevărate sculpturi în piatră: Steiul, Cuptorul şi Nările, care se lasă cel mai uşor cercetate de ochiul turiştilor. Peisajul este piperat cu scorpioni şi vipere cu corn, care nu sunt însă periculoase dacă nu le bagi în seamă. Pe înălţimile ameţitoare cu pereţi prăpăstioşi, gurile de peşteri şi hornuri sunt răspândite haotic, iar stâncile par turnuri de cetăţi medievale.

Pe malul drept al râului, la intrarea în chei, apare sus în coastă peştera Popii, larg deschisă, loc de adăpost al omului preistoric. Aici au fost descoperite picturi rupestre care reprezintă siluete antropomorfe stilizate, de culoare neagră. Se mai pot vizita şi peşterile Pătrunsa, Gârla Vacii, Peştera cu Lilieci şi Peştera Nării. Zona este o rezervaţie floristică cu peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri.

Cum ajungi

Ca să ajungi la Cheile Sohodolului trebuie să pleci din Târgu Jiu spre Baia de Aramă. După vreo 15 km dai de satul Runcu, aflat la 6 km de DN 67. Apoi urci 2 km din centrul satului şi îţi poţi desfăta ochii cu peisajele care ţi se deschid în faţă.

Drumul este bine amenajat şi poate fi parcurs cu maşina, cu bicicleta sau cu piciorul. Asigură-te, însă, că ai plămâni buni pentru că vei urca abrupt până să ajungi în Canionul Gorjului. O altă modalitate de a ajunge aici este drumul european E79 dintre Târgu-Jiu şi Deva, după care este nevoie să găseşti drumul 67D, iar mai apoi, vei urma un drum forestier.

Unde te cazezi

Localitatea Runcu este una dintre aşezările cele mai apropiate de Cheile Sohodolului. Vei găsi aici câteva pensiuni şi vile care oferă cazare. Preţurile variază în funcţie de sezon, dar nu depăşesc 50 lei de persoană. Mai este şi o taxă de acces în rezervaţie. E doar cinci lei pentru fiecare maşină, semnificaţia ei fiind una ecologică.


Spune impresiile tale de la Cheile Sohodolului pe craiova.adevarul.ro

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite