Canicula face magazinele de cartier bombe alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericol pentru clienţi în magazinele de cartier. Mulţi comercianţi încalcă regulile de păstrare a alimentelor perisabile.

În hala magazinului Bigul Nou din cartierul Craioviţa, clienţii sunt întâmpinaţi încă de la intrare de un miros greu de suportat. Deşi legea menţionează clar care sunt condiţiile de depozitare pentru carne şi preparate din carne pe timp de caniculă, puţini sunt cei care o respectă. În multe magazine de cartier, acest gen de produse sunt ţinute în spaţii improprii sau lăzi frigorifice necorespunzătoare. De asemenea, unele vânzătoare ţin preparatele din carne proaspătă în acelaşi loc cu cele congelate.

„Nu mă uit la ce cumpăr“

Cumpărătorii pe care i-am găsit astăzi în hala complexului Bigul Nou din Craioviţa au recunoscut că, de cele mai multe ori, nu se uită, atunci când cumpărără, la felul în care sunt depozitate produsele sau la termenul de valabilitate. „Eu stau în zonă. Complexul este aproape de mine şi de aici cumpăr mai tot timpul. Până acum nu m-am îmbolnăvit, aşa că sunt convins că produsele din carne nu au nimic. Ba, mai mult, marfa este ieftină!“, ne-a spus Marin Cârstea de 52 de ani.

Inspectorii Of iciului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj susţin că sunt destui comercianţi care încalcă legea, dar sunt aspru sancţionaţi. „Carnea congelată trebuie să se ţină la temperature de -18 grade, iar produsele proaspete la 2-6 grade. Amenzile sunt drastice, între 2.000 şi 20.000 de lei. Inspectorii noştri merg zilnic pe teren, iar acolo unde găsesc nereguli, nu iartă pe nimeni. Deocamdată nu am făcut o statistică a sancţiunilor aplicate, dar sunt destule“, a spus Gheorghe Marinescu, inspector şef OJPC Dolj.

Nici în Piaţa Veche din Craiova produsele din carne nu sunt ţinute corespunzător. Carnea proaspătă de porc este în acelaşi loc cu cea tocată, ambele neacoperite. „Ce să facem? Încercăm şi noi să supravieţuim. Nu vedeţi că nu mai cumpără nimeni nimic, de unde bani pentru investiţii? Nu ne permitem să cumpărăm vitrine frigorifice moderne“, a declarat Ion Turculeanu, un comerciant din zonă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite