FOTOGALERIE Campioni craioveni în sărăcie. Află cum fac sportivii performanţă fără a avea condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii clubului CFR Craiova se antrenează în condiţii mizere, dar au rezultate excepţionale.

Asociaţia Club Sportiv CFR Marfă IRLU, aşa cum sună denumirea oficială, are o vechimă de peste 60 de ani. Înfiinţat în 1947, clubul a dat de-a lungul timpului mai mulţi campioni naţionali, balcanici, boxeurii asociaţiei sportive având performanţe notabile şi la competiţiile internaţionale. În prezent, aproximativ 30 de tineri cu vârste cuprinse între şapte şi 25 de ani se antrenează într-o sală micuţă din curtea liceului CFR din Cetatea Banilor. Deşi locul lor de antrenamet nu este unul tocmai ideal, profesorii acestora spun că performanţa ţine mai degrabă de muncă şi seriozitate.

image

Click pe poze pentru FOTOGALERIE !

Profesorul Marcel Sârba (54 de ani), câştigător al centurii de aur în 1979 se ocupă alături de Ion Dragomir (43 de ani) de antrenamentele celor aproximativ 30 de tineri. Aceştia sunt împărţiţi în două grupe care îşi desfăşoară antrenamentele în micuţa sala dimineaţa şi seara. „Nu avem cine ştie ce condiţii pentru că nu dispunem de un buget care să ne permită să facem investiţii, dar ne străduim să facem performanţă. Avem elevi foarte buni, băieţi şi fete, cu participări la competiţii internaţionale“, explică Marcea Sârba.

Convocări la lotul naţional

Unul dintre boxeuri cu care se fălesc este Dora Mustăţea, medaliată cu aur anul trecut la Cupa României. Tânăra de 19 ani practică boxul de doar doi ani şi deja este campioană naţională la categoria 51 kilograme. „Am ajuns să fac box din curiozitate. Aveam o prietenă care se ducea la antrenamente şi m-a întrebat dacă vreau să merg şi eu. Am acceptat şi aşa am ajuns să merg la competiţii“, povesteşte craioveanca. Acesta urmează să participe la Campionatele Europene care se vor desfăşura în Olanda. „Din păcate stăm foarte prost la capitolul finanţe. Aceste deplasări sunt costisitoare şi de foarte multe ori trebuie să facem eforturi, noi, părinţii copiilor, pentru ca ei să ajungă la competiţii în străinătate şi să se întoarcă acasă cu medalii“, spune Marce Sârba.

Un alt tânăr talentat este Ionuţ Popescu (17 de ani). Acesta practică boxul de doi ani şi deja a fost convocat la lotul naţional de tineret. Tânărul a urcat pe podium la cupa de toamnă, competiţie care s-a desfăşurat luna trecută la Iaşi. „Mi-am dorit să fac box pentru că este un sport în care nu contează numai forţa fizică. Trebuie să stai foarte bine şi cu psihicul, meciurile fiind adevărate provocări“, este de părere craioveanul. Numai anul acesta Clubul CFR Marfa IRLU a obtinut şapte medalii de aur, trei de argint şi una de bronz, şi a dat câţiva sportivi la loturile naţionale. 

Sediu cu împrumut

Elevii celor doi antrenori îşi desfăşurau activitatea până acum ceva timp într-o clădire din cartierul Sărari, într-un sediu în care au investit ceva bani de-a lungul aniilor. Pentru că durate de concesiune a imobilului a expirat, aceştia au fost nevoiţi să continue munca în micuţa sală din curtea Liceului CFR. Din păcate, nici acest imobil nu le aparţine, proprietar fiind Regia de Termoficare Craiova.

Mihai Pârvu şi Sorin Tănăsie, campionii clubului CFR

Clubul condus de Marcel Sârba a dat în ultimii 30 de ani zeci de campioni. Lista cu campionii pe care i-a dat Asociaţia Club Sportiv CFR Margă IRLU se numără sportivi cunoscuţi internaţional. Unul dintre aceştia este Sorin „Pantera“ Tănăsie. Craioveanul campion european al box este în prezent incarcerat în Penitenciarul din Turnu-Severin, pe numele său fiind emis un mandat de executare a doi ani şi două luni de închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Sorin Tănăsie

Sorin „Pantera“ Tănăsie

Potrivit profesorului Marcel Sârba, pe lista campionilor se numără şi Mihai Pârvu, zis Caiac, cunoscutul interlop împuşcat mortal în august 2009. Acesta a cîştigat titlul de campion balcanic în 1986. Un alt sportiv cu care aceştia se mândresc este Florin Vâlcu, vicecempion european în 1988. Campion al României format la clubul CFR din Bănie a fost şi Alin Sârba. Acesta a câştigat titlul patru ani la rând începând cu 1998. „În total, clubul nostru are peste 50 de campioni la toate categoriile: juniori, tineret şi seniori“, spune profesorul Ion Dragomir.

Printre tinerele speranţe ale boxului craiovean se numără şi Valentina Ciucă (17 ani). Aceasta practică boxul de un an. „Nu cred că este un sport numai pentru băieţi. Şi fetele pot să îl practice pentru auto-apărare. E bine să ştii să te aperi pentru că nu ştii când ai nevoie“, explică liceeanca. Profesorul Marceal Sârba spune că majoritatea tinerilor care vin la box sunt pasionaţi de sport. „Avem copiii şi de şapte ani care vin aici fără să participe la competiţii pentru că sunt prea mici. Stau pe lângă noi, învaţă chesiuni de bază, practic îi creştem“, explică acesta.

Marea problemă a clubului rămâne cea financiară. „În activitatea noastră ne-au sprijinit foarte mult domnul Liviu Bonci, director la IRLU şi domnul inspetor Paul Frăţică de la CFR, care ne ajută cu deplasările, dar din păcate e nevoie de foarte mulţi bani pentru a ne crea condiţii de antrenament iar momentem cu dispunem de ei. Momentan, încercăm să ne descurcăm cu ceva avem“, conchide antrenorul Sârba.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite