Craiova: Căminiştii şi-au mutat sala de lectură în dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii cazaţi în vechile campusuri din Craiova au la dispoziţie doar câte o cameră specială, ca să înveţe sute de persoane. Cei mai mulţi dintre tinerii care plătesc chirie pentru locul din cămin au plecat acasă, pentru a studia.

Azi dimineaţă, la ora 10.00, în singura sală de lectură din căminul 1 de la Agronomie se afla o singură fată, care răsfoia un curs. Ajunşi  pe terasa clădirii, găsim două tinere care trag dintr-o ţigară cu nişte caiete pe genunchi. „Comunicarea interpersonală se bazează atât pe limbajul verbal, dar şi pe nonverbal”, spune Elena Georgia, de 23 de ani, din Pieleşti. Colega ei, Veronica Şarbă, de 22 de ani, din Alexandria, o completează: „Vezi că ai uitat de paraverbal!”.

S-au refugiat pe terasa clădirii

Tinerele locuiesc într-un alt campus, dar se deplasează în fiecare zi la etajul patru al căminelor de la Agronomie. „La noi e prea mare gălăgia, nu putem învăţa. Chiar şi acum, în sesiune, pentru unii e mai multă distracţia, decât munca intelectuală. Colegele mele de cameră îşi petrec nopţile pe la discoteci şi mă trezesc, când se întorc”, spune Elena. Din trusa cu instrumentele de scris scoate un marker, cu care începe să sublinieze ideile principale. „Nu o să mai am timp să reţin toate datele, că sunt pe ultima sută de metri, dar mai parcurg şi eu câteva capitole, ca să fiu punctată măcar cu cinci. Veronica, ia cartea şi citeşte cu glas tare, dar să auzim amândouă teoria, în acelaşi timp! Ne scuteşte de efort”, îşi îndeamnă Elena prietena.
 
Fetele spun că sunt invidioase pe cei cazaţi în căminele renovate, unde beneficiază de toate condiţiile, astfel încât să poate obţine note mari. „Acolo au săli de lectură ultramoderne, la fiecare etaj, nu ca la noi,unde e una pentru sute de persoane. Dacă aş sta eu acolo, doctorand m-aş face! De-asta au şi plecat mulţi colegi de-ai mei pe la casele lor, că nu-şi permit să piardă examenele pentru că nu au spaţiu de studiu adecvat”, concluzionează Elena.
 
Lecturează pe patul din dormitor

Mihail Ioanin, student în anul I la Facultatea de Teologie din Craiova, tocmai a ieşit de la al patrulea examen din această sesiune. „Dacă vrei să fii printre primii, nu mai ţii cont că stai şi citeşti într-un colţ al patului sau într-o cameră dotată cu mobilier de ultimă generaţie. Nu trebuie să ai condiţii de lux, ca să înveţi. Am fost notat doar cu 10 pînă în acest moment, sunt bursier şi sper să mă menţin tot aşa până în anul patru”, spune tânărul de 21 de ani, din judeţul Teleorman. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite