Craiova: Bugetarii vor fi luni în grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Bugetarii vor fi luni în grevă generală
Craiova: Bugetarii vor fi luni în grevă generală

Şase sindicate şi-au dat mâna şi au hotărât să protesteze în prima zi a săptămânii viitoare pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa nemulţumirilor legate în special de legea de salarizare unitară.

Greva a fost anunţată chiar în Universitatea din Craiova, la scurt timp după deschiderea oficială a anului universitar 2009 – 2010, de reprezentanţii filialelor doljene ale sindicatelor Sanitas, Sed Lex, Pro Lex, Alma Mater, FSLI, SIP Spiru Haret, care au susţinut o conferinţă de presă. În grevă generală se vor afla pe 5 octombrie profesorii, personalul medical, instituţiile bugetare afiliate la Sed Lex (AJOFM, Fiscul, Vama, Agenţia de Plăţi S-V Oltenia, CAS).  De acord cu greva sunt şi poliţiştii. „Noi o să muncim ca şi până acum, ni se refuză greva, deşi este un drept prevăzut în Constituţie“, a declarat Elvis Măceşanu, preşedintele Pro Lex Dolj.

Profesorii vor veni la şcoală

„Se va face un comitet de grevă. Vor fi supravegheaţi elevii care vor veni la şcoală, unităţile de învăţământ“, au precizat sindicaliştii. De asemenea, au decis ca dascălii să nu mai treacă în cataloage notele elevilor, ci în nişte caiete speciale, şi asta chiar de azi, 1 octombrie. În spitale se vor asigura urgenţele cu o treime din personal. „Nu suntem iresponsabili. Nu lăsăm oamenii să moară“, a declarat Ileana Ionescu, preşedintele Sanitas Dolj. De asemenea, „în trezorerii se va lucra cu 30% din capacitate, după cum spune legea“, a precizat Marin Mateică, de la Sed Lex.

Mitingul de luni, contramandat de supărare

Sindicaliştii au renunţat la mitingul pe care ar fi vrut să îl facă luni, în ziua grevei, deoarece, spun ei, primarul Craiovei nu ar fi fost de acord ca manifestaţia să se desfăşoare în Piaţa Prefecturii, în ziua grevei, deoarece, spun ei, primarul Craiovei nu ar fi fost de acord ca manifestaţia să se desfăşoare în Piaţa Prefecturii. „Am înţeles că primarul ne-ar trimite în Luncă sau pe Hipodrom. Să se ducă dumnealui acolo“, a spus Constantin Rada, liderul FSLI Dolj. Antonie Solomon a confirmat: „Nu sunt de acord să se facă acest miting în centrul oraşului. Avem o esplanadă la Lunca Jiului, este şi Velodromul sau în spatele primăriei. Nu în faţa Prefecturii.“

Referendum pentru grevă generală în noiembrie

Miercuri, 7 octombrie, sindicaliştii doljeni vor pleca dimineaţa devreme spre Bucureşti, pentru a participa la mitingul anunţat pentru ora 11.00, în Piaţa Universităţii. Liderii sindicatului  SIP „Spiru Haret“ Dolj au demarat deja referendumul în şcoli privind greva generală pe termen nelimitat programată să înceapă pe 16 noiembrie. Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj va da drumul la referendum pe 8 octombrie.

În grevă se preconizează că se vor afla luni peste 800.000 de bugetari.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite